IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се опитва да ограничи реекспорта на газ към Украйна

Според дипломати Москва е повишила перспективата за намаляване на обема на износа, така че клиентите и да нямат свободни обеми за реекспорт

22:05 | 08.09.14 г. 3
Русия се опитва да ограничи реекспорта на газ към Украйна

Москва се стреми да попречи на европейските си клиенти да осъществяват реекспорт на руски газ към Украйна, заплашвайки със задълбочаване на енергийната криза, пред която се изправя Европа, през зимата, пише FT.

Заплахите идват на фона на извънредното заседание на постоянните представители на държавите от Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, които обсъждат дали да бъдат разширени санкциите срещу руската икономика, посочва изданието.

Русия спря износа на газ за Украйна през юни заради спор за цената на суровината, припомня още FT. Страната е изправена пред тежък недостиг на енергия тази зима, ако ЕС не успее с посредничеството за постигане на сделка за газовите доставки от Русия за Украйна.

Преговорите трябва да се възобновят този месец.

В опит да компенсира загубените обеми от Русия Украйна се стреми да осигури повече газ от ЕС чрез реверсивни доставки - реекспорт на руски газ през страни като Полша, Унгария и Словакия.

Газпром – руската държавна газова компания, обаче определя това като “механизъм за полуизмама”.

Висши служители в Европейската комисия и в източноевропейските правителства твърдят, че Русия е повишила перспективата за намаляване на обема на износа, така че техните клиенти да нямат количества за реекспорт към Украйна.

“Те потвърждават това доста открито”, коментира един централноевропейски посланик, пожелал анонимност. И въпреки, че основната цел е Киев, според друг дипломат това би могло да повиши риска от прекъсване на доставките и ценови пикове в ЕС.

Сергей Куприянов, говорител на Газпром, отрече да има заплаха за европейските експортни обеми. Той коментира, че за първи път чува подобна информация.

Количеството газ, което Украйна получава чрез реверсивни доставки, е скромно. Словакия може да изнася някои 17,6 млн. куб. метра на ден, Унгария - 16 млн., а Полша - 4 млн. Същевременно Киев се нуждае от внос за около 50 на сто от потреблението си, което възлиза на 50 млрд. куб. м синьо гориво годишно.

Според анализатори Украйна ще се бори да изкара зимата със силно свит внос – от порядъка на 5-10 млрд. куб. м. Енергийна мрежа на Украйна е изключително неефективна и проблемите се усложняват заради спада в производството на въглища.

Заради спирането на газовите доставки през 2006 и 2009 г. ЕС превърна в приоритет изграждането на съоръжения за съхранение на синьо гориво. Към неделя (7 септември) хранилищата са били пълни на 89% и повечето държави от блока са значително по-добре подготвени да устоят на спиране на руските доставки в сравнение с последното прекъсване от 2009 г.

Гарел де Гухт, търговският еврокомисар в старата Европейска комисия, посочва, че руски официални лица търсят бърза сделка за цената с Украйна, осъзнавайки, че друго сериозно прекъсване на доставките за Европа може да принуди страните да се ориентират в друга посока в дългосрочен план. Същевременно Европа е най-големият клиент на Русия по отношение на синьото гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Очевидното тук е, че за едни е нормално да се ползва парична единица като геополитическо оръжие, но е ненормално да се използват ресурсите като такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
Очевидното не е важно.Очевидното често излиза добре гримирана маска.Знаем,че това е като в покера.Имаш определени козове и трябва да ги използваш максимално добре.(цифрите и процентите си ги запазете за Ваша,офисна употреба!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Очевадно е, че Русия иска да използва газта, като геополитическо оръжие, защотото всяка нормална държава би се радвала ако можеше да продава повече газ без да носи риска на неплащане от един несигурен партньор.Ако ЕС сложи вносно мито от 200 долара върху газта за покриване на геополитическия риск нещата ще си дойдат на мястото и европейските държави постепенно ще намалят използването на руската газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още