IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обемът на доставките на руски газ за Полша продължава да намалява

ЕК предлага тристранна среща на 20 септември в Берлин, на която да се разгледа и казусът с доставките за Полша

16:07 | 11.09.14 г. 4
Обемът на доставките на руски газ за Полша продължава да намалява

Обемът на руските доставки на природен газ за Полша е намалял с 45%, съобщи полската държавна газова компания PGNiG, цитирана от ВВС. Представител на компанията коментира, че обемите са започнали да намаляват още от понеделник (с 20%) и вторник (с 24%).

Заради ограниченията Полша е прекратила доставките за Украйна, осъществявани през реверсивните газови връзки.

От руския газов гигант „Газпром“ обаче отрекоха информацията за намалените доставки.  „На Полша са доставени точно същите количества, както и в предишните дни – 23 млн. куб. метра“, казва се в съобщение на компанията, цитирано от руската агенция РИА Новости.

Ситуацията с газовите доставки се следи и от Европейската комисия, стана ясно от традиционния обеден брифинг в Брюксел. Говорителят на енергийния комисар Марлене Холцнер коментира, че действията на ЕК по казуса ще зависят много от това каква е причината за спирането на доставките – търговска или техническа. В момента ЕК води разговори с полските власти и фирми, за да разбере подробности за случая.

ЕК предлага на 20 септември в Берлин да се състои тристранна среща между ЕС, Русия и Украйна, на която ще бъдат обсъдени и доставките на природен газ за Европа, обясни още Холцнер. Тя отказа да коментира дали причината за намалените доставки за Полша е политическа. 

Припомняме, че заради споровете за цената на синьото гориво Москва още през юни изцяло спря доставките за Украйна. Оттогава страната получава известни количества газ чрез реверсивните връзки с Полша, Унгария и Словакия.

На този етап Украйна не се опасява от срив на доставките през Словакия, а вносът на природен газ от Унгария е минимален заради високата цена, обясни ръководителят на украинската газопреносна компания „Укртрансгаз“ Игор Прокопив. От Полша Киев получаваше по 4 млн. куб. метра газ дневно, а от Словакия – малко над 24 млн. куб. метра на ден.

Същевременно обаче днес Словакия също обяви, че газовите доставки от Русия намаляват. Днес доставеното синьо гориво е било с 10 на сто по-малко спрямо обичайното. Страната уверява, че хранилищата са запълнени на 1005 и за потребителите няма да има последствия от свитите доставки.

Прокопив обвинява директно „Газпром“, че намалява доставките за Полша и целта е да бъде прекратен обратният внос на руския природен газ в страната. 

Тезата е застъпена и в коментар на руското издание "Коммерсант". „Газпром“ демонстрира как може ефективно да влияе върху реверсивните доставки за Украйна“. Според информация на изданието през тази седмица Варшава е поискала увеличение на обемите природен газ заради по-хладното време. Газовият гигант обаче е отказал с мотива, че няма излишни количества в този период на годината, когато се пълнят газовите хранилища в Русия.

Така, заради липсата на достатъчно количества за задоволяване на собствените си нужди, Полша е спряла кранчето за Украйна. 

От „Коммерсант“ отбелязват, че от началото на септември „Газпром“ е намалил доставките и по газопровода „Ямал“, по който тече руски газ до Германия. Полша получава газ по два пътя - от Украйна и по "Ямал". На този етап потокът през Украйна остава без промяна – около 61-61 млн. куб. метра газ на ден. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Така, заради липсата на достатъчно количества за задоволяване на собствените си нужди, Полша е спряла кранчето за Украйна. "Ееее, може ли такова егоистично поведение !!!!??? Делят се несгодите по братски поне. Съюзници са все пак. Най много плюят руснаците! :))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Укросите вече директно започнаха да си крадат, но всичко се покрива, щото за всичко трябва руснаците да са виновни - иначе не е удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
Не, хохлите крадат та се късат. По стар навик. Те са крадливи като ***. А от ЕС се правят на утрепани.Толкова по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
Не, хохлите крадат та се късат. По стар навик. Те са крадливи като ***. А от ЕС се правят на утрепани.Толкова по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още