IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молдова ще може да получава газ от Румъния, ако доставките от Украйна спрат

Връзката с Румъния не е заплаха за Газпром, а нов път, който ще разнообрази доставките, заяви молдовският министър на икономиката

12:17 | 11.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Молдова ще може да получава газ от Румъния, ако доставките от Украйна спрат

Молдова ще може да получава руски газ от Румъния по газопровода Яш-Унгени в случай, че доставките от Украйна бъдат прекратени. Това съобщи молдовският вицепремиер и министър на икономиката Андриан Канду, цитиран от румънската информационна агенция Mediafax.

Газопроводът беше открит официално на 27 август – Денят на независимостта на Молдова, като тогава беше обявена и готовността Молдова да може да получава доставки от Румъния до 1 септември.

За да получава страната руски газ през този газопровод обаче, трябва да бъде постигнато и споразумение между Букурещ и Москва за доставката на суровината, допълни още Канду.

Идеята вече е била обсъдена със зам.-председателя на Съвета на директорите на Газпром Валерий Голубьов  по време на визитата в Кишинев, става ясно от думите на молдовския политик.

Новият газопровод дава възможност на Молдова да се свърже с европейската газопреносна мрежа, но той не бива да бъде разглеждан като заплаха за Газпром, а като нов път, който ще разнообрази доставките на природен газ за страната, коментира още молдовският вицепремиер.

Газопроводът Яш-Унгени е с дължина от малко над 43 километра и свързва румънския град Яш и молдовския Унгени. Капацитетът на тръбите е между 1,5 и 2 млрд. куб. метра природен газ на година. Като начало доставките ще бъдат около 50 млн. куб. метра газ на година.

Mediafax отбелязва, че годишната консумация на газ в Молдова е около 1,2 млрд. куб. метра.

Междувременно ЕС е отделила още 10 млн. евро за удължаването на този газопровод до Кишинев, а парите ще бъдат получени през 2015 година, пише БТА. Молдовската столица е един от най-големите консуматори на газ в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още