IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молдова ще бъде свързана с газовата мрежа на ЕС

Междусистемните връзки в Европа станаха актуални след газовите войни между Румъния и Украйна

15:59 | 27.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Молдова ще бъде свързана с газовата мрежа на ЕС

Започна строителството на газовата връзка между Молдова и Румъния, съобщава Европейската комисия. С междусистемната връзка Молдова директно ще бъде свързана с газовия пазар на ЕС, коментира комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йоингер малко преди официалната церемония на брега на река Прут, близо до град Унген.

На символичната първа копка присъстваха и премиерите на Румъния Виктор Понта и на Молдова Юрие Лянка.

„Връзката ще повиши енергийната сигурност на Молдова и ще намали зависимостта от единствения доставчик, каквото е положението в момента“, допълни още Йотингер.

Интерконекторната връзка между Молдова и Румъния ще бъде с дължина от 42 километра и максимален капаците от 1 млрд. куб. метра газ годишно. Това е около 1/3 от потребявания в Молдова газ.

Цената на тази връзка е общо 28 млн. евро, като от бюджета на ЕС са отпуснати безвъзмездно 7 млн. евро за изграждането й по програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния, Украйна и Молдова. Румънското правителство отпусна 9 млн. евро за осъществяване на проекта.

В момента Молдова, както и много от държавите от бившия социалистически блок, е 100% зависима от Русия за доставките на природен газ. Един от вариантите за намаляването на тази зависимост са газовите връзки с останалите европейски държави, които да разнообразят доставчиците.

В изпълнение на тези мерки 2013 трябваше да се превърне в годината на газовите връзки за България. В ход на този етап е само изпълнението на интерконектора с Румъния. Непредвидени обстоятелства бавят проекта, който трябваше да бъде завършен през август 2013 година.

През декември 2012 година беше подписан и двустранен договор за сътрудничество с правителството на Гърция за изграждане на връзка, но въпреки обещанията, че изграждането й ще започне през пролетта на тази година, работата все още не е започнала. На идеен етап е и връзката със Сърбия, която трябва да свърже България с газовия хъб Баумгартен в Австрия, а след края на проекта „Набуко“ остана висящ въпросът за връзката с Турция.

Въпросът за диференцирането на доставчиците на газ стана особено актуален след т.нар. газови войни между Украйна и Русия. През зимата на 2009 година заради спор за цената на транзитиране на газ Русия спря доставките за Украйна и това рефлектира в цяла Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още