IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите връзки със съседните ни страни станаха проекти от общ интерес в ЕС

Европейската комисия одобри общо 250 проекта, които могат да получат над 5,8 млрд. евро европейско финансиране

16:43 | 14.10.13 г.
Газовите връзки със съседните ни страни станаха проекти от общ интерес в ЕС

Европейската комисия (ЕК) одобри 250 инфраструктурни проекта в областта на енергетиката, които са от общностен интерес в Европейския съюз, съобщават от комисията. Тези проекти могат да получат финансиране до 5,85 млрд. евро от европейските фондове.

Сред българските проекти, които получиха одобрението на европейските власти, са газовите връзки със Сърбия и Гърция (между Стара Загора и Комотини), както и изграждането на постоянен реверсивен поток между Кула и Валовища (Сидирокастро) в Гърция.

Сред газовите проекти на територията на ЕС, които вече са от „общ интерес“ е и изграждането на ново газово хранилище у нас, както и разширяване на обема на Чирен. По тази точка финансиране могат да получат още и проекти за хранилището в южната част на Кавала в Гърция, както и на подобно хранилище в Румъния.

Проект от общ интерес е и Южният газов коридор. Финансиране може да получи газопровод, който свързва ЕС с Туркменистан, преминавайки през Турция. Става дума за комбинация от проектите „Транс Анадолски газопровод“ (TANAP), разширение на „Южнокавказкия газопровод“ и „Транскаспийския газопровод“ (TCP).

Част от този проект е още и изграждането на компресорна станция в гръцкия град Кипи, изграждането на газопровод между Гърция и Италия, преминаващ през Албания (ТАР), връзката между Турция, Гърция и Италия (ITGI).

По отношение на електрическата инфраструктура финансиране от европейските фондове могат да получат и няколко български проекта, които ще свържат мощностите в Маришкия басейн с Гърция, както и с Пловдив и Бургас. 

Одобрените днес проекти ще  имат право на ускорено лицензиране и по-добри регулаторни условия и може да получат достъп до финансови средства по Механизма за свързване на Европа. Бюджетът за трансевропейска енергийна инфраструктура за периода 2014-2020 г. възлиза на именно 5,85 милиарда евро.

Това ще помогне проектите да бъдат реализирани по-бързо и да са по-привлекателни за инвеститори. Проектите ще помогнат на държавите от ЕС да интегрират енергийните си пазари, да разнообразят енергийните си източници и да сложат край на енергийната изолация на някои страни от съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още