IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Айолов: Газовата връзка с Румъния ще е готова до края на месеца

Непрекъснато намалява потреблението на природен газ от страна на индустриалните потребители, показват данните на БФИЕК

11:06 | 03.10.13 г. 1
<p>
	Зам. - министърът Иван Айолов откри конеференцията, посветена на природния газ. Снимка<em>: Investor.bg</em></p>

Зам. - министърът Иван Айолов откри конеференцията, посветена на природния газ. Снимка: Investor.bg

Газовите връзки остават във фокуса на правителството на пламен Орешарски и въпреки забавянето, няма отказ от проектите. Основен приоритет обаче е строителството на „Южен поток”. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката Иван Айолов в приветствието към участниците в конференцията „Природен газ – инфраструктура, пазари и услуги”.

В най-напреднал стадий е връзката с Румъния – очакванията са строителството на тръбопровода да приключи до края на този месец. След това предстоят тестове и до края на годината газовата връзка може да влезе в експлоатация, допълни Айолов.

Той съобщи още, че до края на този месец ще бъде приключена процедурата за избор на проектант по изграждането на газопровода със Сърбия, както и отчуждаването на терени. Очакванията са газопроводът да влезе в експлоатация през 2017 година.

Зам.-министърът коментира още, че ЕС продължава да поддържа проекта – по време на неформална среща на енергийните министри във Вилнюс през септември енергийният комисар Гюнтер Йотингер е декларирал подкрепата на Европейската комисия.

Припомняме, че меморандумът за изграждането на връзката между Сърбия и България беше подписан в Брюксел, а част от средствата за сръбския участък на газопровода идват от европейските фондове.

Зам.-енергийният министър обясни, че на този етап най-забавен в идейно отношение е проектът за изграждането на газова връзка между България и Турция. Предишното правителство имаше планове за първа копка по този проект през юни, но отказа на „Шах Дениз” II да използва тръбопровода Nabucco, обаче забави изграждането на връзката. На този етап плановете са изграждането на газова връзка с Турция да бъде факт през 2019 година.

Диверсификацията – чрез свързаността и възможностите за внос на втечнен газ, е в основата на намаляването на цените на природния газ, коментира от своя страна Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Необходимо е също така въвеждането на третия енергиен пакет, както и увеличението на обемите на газовите хранилища, които покриват пиковите натоварвания и премахването на обвързването на цената на газа с петролните компоненти, за да намалеят цените.

Намаляването на цената може да дойде и от използването на шистов газ, стига добивът да не застрашава околната среда, категоричен беше Стаменов. По негови думи има много големи запаси от шистов газ в Европа, но съпротивата срещу добивът е от страна на „зелените” политици.

Стаменов съобщи още, че европейската индустрия като цяло плаща четири пъти повече от американските си конкуренти за природен газ и до три пъти повече от руските компании. 

Стаменов даде и данни за потреблението на природен газ през последните години. От тях е видно непрекъснато намаляване на индустриалното потребление. Големи колебания има по отношение на потреблението на суровината в химическата индустрия. „Заради голямата конкуренция, периодично имаме голямо потребление, което после се свива”, обясни още той.

Силната конкуренция в сектора е причината и за стопеното потребление от страна на металургичните предприятия. В сферата на производство на енергия потреблението на природен газ запазва равнището си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
Вижте само какви ги върши енергийната мафия!!!Връзката с Румъния ще е готова, но тя е еднопосочна от България към Румъния, а не и обратно!!Защо?? За да не може да внесеш и една капка газ, която да не мине през енергийната мафия!!!Газопровода с Турция е построен на тяхна територия, но наш'те мафиоти бавят свързването, защото връзката ще бъде двупосочна. Турците не искат еднопосочна!!!За това тази връзка се планира за 2019г.Хващам се на бас, че ако не я изметем тази мафия до тогава, тази връзка ще се отложи за 2029г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още