IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е готова да увеличи до 100 млрд. куб. м годишно доставките на газ за Китай

Търсенето в Азиатско-тихоокеанския регион ще увеличи конкуренцията за ресурси, посочи шефът на Газпром Алексей Милер

15:10 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия е готова да увеличи до 100 млрд. куб. м годишно доставките на газ за Китай

"Газпром" е готов да увеличи годишните доставки на газ за Китай до 100 млрд. куб. метра в близко бъдеще, заяви председателят на Борда на директорите на руската държавна компания Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Ние, "Газпром", неотдавна излезнахме на пазара и сключихме много изгоден договор, от който ще спечелим за 30 години 400 млрд. долара. Всъщност това е само началото. Ако искате коментар относно перспективите за снабдяване на китайския пазар – те са огромни. Смятаме, че обемът на нашите доставки в краткосрочен план може да нарасне до 60 млрд. куб. метра, а дори и до 100 млрд. куб. метра годишно", каза Милер по време на заседание на Петербургския международен газов форум.

Според него "без съмнение, въпреки че пазарът на втечнен природен газ доминира структурата на газовия баланс, може да се прогнозира, че делът на газопровода за Азиатско-тихоокеански пазари и на китайския пазар ще се увеличава все повече и повече".

Милер също така отбеляза очакванията си търсенето в Азиатско-тихоокеанския регион в бъдеще да "увеличи междурегионалната конкуренция за ресурси".

През май Русия постигна споразумение за доставка на природен газ за Китай посредством нов тръбопровод. Договорената цена на синьото гориво обаче не бе официално обявена, въпреки че спекулациите се обединиха около сумата от 400 млрд. долара за срок от 30 години.

Руският президент Владимир Путин се обърна към Китай, за да укрепи икономиката на федерацията след разстройването на отношенията със Съединените щати и Европейския съюз (ЕС) във връзка с кризата в Украйна. Споразумението позволи на "Газпром" да се насочи към развитие на гигантските газови находища в източната част на Сибир, отдалечавайки се от съществуващите пазари в Европа.

Газоснабдяването ще започне в срок от 4 до 6 години, като изграждането на газопровода ще струва 22 млрд. долара. Проектът ще бъде частично финансиран чрез авансови плащания за газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още