IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милер: Руските производители обезпечават нуждите на "Газпром" от тръби

Ръководителят на газовата компания се запозна с новите тръби, разработени от руски компании и предназначени за "Южен поток"

10:38 | 26.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Милер: Руските производители обезпечават нуждите на "Газпром" от тръби

Производствените мощности и опитът на руските компании позволяват пълното обезпечаване на нуждите на „Газпром” от тръби за реализацията на новите проекти и текущите нужди, коментира ръководителят на газовата компания Алексей Милер на среща с руски производители на тръби.

Изявлението беше направено в завода на Выксунский металлургический завод (ВМЗ) в руския град Виска. По време на разговорите е бил обсъден въпросът за готовността на руските производители да доставят тръби и съединения за газопроводите „Южен поток” и „Сила Сибири”, съобщиха от пресцентъра на ВМЗ.

Милер се е запознал и с новите продукти, разработени от руски компании по специалните изисквания за двата газопровода, става ясно още от съобщението.

Припомняме, че реализацията на проекта „Южен поток” на този етап е замразена по искане на Европейската комисия. Газопроводът не отговаря на изискванията в Третия либерализационен пакет и „Газпром” трябва да поиска изключение от правилата, както направи със „Северен поток”.

Паралелно тече и процедура срещу България заради съмнения за непрозрачно проведена процедура за избор на изпълнител на проекта на територията на страната.

Въпреки спънките обаче подготовката на Москва за реализацията на проекта не спира. Русия не отстъпва от позицията си, че проектът е международен и затова не трябва да спазва европейските енергийни правила. "Газпром" не променя и плановете си първите количества природен газ по „Южен поток” да бъдат доставени в Европа, тоест в България, която е първата приемателна държава по трасето, в края на 2015 година.

От своя страна газопроводът „Сила Сибири” ще се използва за гарантиране на доставките на руски природен газ в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още