IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската държавна "Роснано" също иска да участва в "Южен поток"

Корпорацията е разработила специално нанопокритие, което може да се използва за тръбите на газопровода

12:03 | 19.08.14 г.
<p>
	Трасето на &quot;Сила Сибири&quot; (с червената пунктирна линия). Илюстрация: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на "Сила Сибири" (с червената пунктирна линия). Илюстрация: "Газпром"

Една от дъщерните структури на руската държавна компания „Роснано“ - „Метаклэй“, започва преговори за участие в строителството на газопроводите „Южен поток“ и „Сила Сибири“. Това коментира в интервю за ИТАР – ТАСС ръководителят на „Роснано“ Анатолий Чубайс.

Компанията ще предложи да постави специално нанопокритие на тръбите за газопровода, уточняват от руската информационна агенция „Прайм“.

„Качеството на това покритие е по-добро, отколкото на западните доставчици, включително и на световния лидер в областта – корпорация Borealis”, коментира още Чубайс, който е сочен като един от идеолозите на руската приватизация и член на администрацията на президента Борис Елцин.

В своето интервю Чубайс посочва още, че разработката на нанопокритието е било подкрепено от „Газпром“ и лично от президента на газовия гигант Алексей Милер.

„Южен поток“ има за цел да доставя руски природен газ за Европа, преминавайки през Черно море. Въпреки че Европейската комисия на този етап спъва реализацията на проекта, руската страна не се отказва от плановете си да изгради газопровода. Очакванията са, че в края на 2015 година ще бъдат доставени и първите количества газ през съоръжението в Европа.

„Сила Сибири“ пък трябва да гарантира доставките от газовите центрове в Якутск и Иркутск към Владивосток. Чрез този газопровод обаче Русия ще може да доставя газ и на Китай.

На 21 май 2014 година председателят на „Газпром“ Алексей Милер подписа 30-годишен договор за доставка на природен газ с президента на China National Petroleum Джун Дзипин. Според условията на контракта годишно Русия ще доставя по 38 млрд. куб. метра газ за Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още