fallback

ООН: Швеция може да стане страна от третия свят до 2030 г.

Дори България ще я задмине по благосъстояние, сочи доклад на международната организация

14:46 | 06.01.15 г. 16
Автор - снимка
Редактор

Когато американският президент Барак Обама посети Швеция миналата година, той изрази дълбокото си възхищение за шведския социален модел. ООН обаче не е на това мнение. В свой доклад световната организация прогнозира, че страната не след дълго ще има статут на държава от третия свят, под нивото на Либия и България, пише CBN.

Според прогнозите на ООН, Швеция ще бъде много по-бедна страна през 2030 г., което значително се разминава с всички прогнози на шведското правителство.

Докладът на ООН за Индекса на човешко развитие (HDI) прогнозира значителен спад в благосъстоянието на шведите. За разлика от тях, съседите им ще запазят първите си места и дори ще ги засилят в дългосрочен план.

През 2010 г. Швеция бе на 15-то място в класирането на HDI. Според прогнозата на ООН Швеция ще бъде на 25-то място през 2015 г., а през 2030 г. ще е на 45-то място. Швеция е една от малкото страни с такъв сериозен спад спрямо нивото си от 2010 г.

Финландия продължава да има една от най-добрите училищни системи в света, докато в шведската система има срив на оценките.

Броят на живеещите на социални помощи спада в другите скандинавски страни, докато Швеция е изключението – броят на семействата, живеещи на социални помощи нараства, което е и сред основните фактори за спада в оценката на страната.

По-голямата част от по-малко развитите държави като Куба, Мексико, страните от Балтика и България ще задминат Швеция по благосъстояние през 2030 г., показва докладът на ООН. Дори почти банкрутиралата днес Гърция ще бъде на 13-то място през 2030 г.

Шведското общество вярва, че върви с бързи стъпки към бъдещето, но някои критици предупреждават, че се отправя към дъното. От години страната е тестово поле за всякакви видове социални експерименти, тъй като шведските политици се опитват да построят перфектното общество.

Някои сравняват страната с две други, опитали се да построят перфектните общества: Северна Корея и Съветския съюз. Ако в Швеция не ви харесва как се строи утопията няма да бъдете застреляни, но животът ви може да стане много неприятен.

Лявата управляваща класа и медиите в Швеция вярват, че основата на тяхното перфектно общество е мултикултурализмът. Той включва масирана емиграция от някои от най-бедните страни на света. Несъгласните с този план шведи рискуват да бъдат наречени расисти, фашисти или дори нацисти.

„Имиграцията е началната и крайната точка. Това е най-важната точка, за да докажеш, че си приятелски настроен към чужденците, че си приятелски настроен към имиграцията“, заявява датският журналист Микаел Ялвинг, автор на книгата „Абсолютна Швеция“.

„Става дума за това, което може да бъде казано за имиграцията. Щом веднъж е „доказано“, ти си извън играта. Щом е „доказано“, че си расист или фашист или националист, което е почти еднакво лошо, не можеш да имаш легитимна позиция или мнение“, допълва той.

„Ние имахме прекрасна страна“, заявява журналистът Ингрид Карлкуист. „Богата страна, добра страна, а след няколко години тази страна няма да я има“.

Ето и пълния текст на доклада на ООН на английски език.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още