IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция задържа основната лихва от 0%

Въпреки рекордно ниската ставка страната продължава да не постига целевата инфлация от 2%

13:24 | 16.12.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Рискбанк в Стокхолм. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Рискбанк в Стокхолм. Снимка: Ройтерс

Шведската централна банка обяви, че запазва рекордно ниския си нулев основен лихвен процент. От банката заявиха, че може да предприемат допълнителни стъпки, за да предотвратят навлизането на най-голямата скандинавска икономика в дефлационна спирала, предава WBP Online.

Най-старата централна банка в света направи безпрецедентния ход да задържи основния лихвен процент на нула процента през октомври. Въпреки това решението засега не успява да подтикне ръст на цените. Проучвания показват, че очакванията за инфлацията продължават да стават все по-ниски. През ноември потребителите наблюдават спад в цените на годишна база за четвърти пореден месец. 

„Шведската централна банка също така подготвя допълнителни мерки, които могат да бъдат използвани, за да стане паричната политика по-експанзивна“, се казва в изявление на регулатора. „Тези мерки, ако станат необходими, могат да бъдат представени при следващата среща за паричната ни политика“.

Гуверньорът на институцията Стефан Ингвес и неговият Съвет за парична политика заявиха, че целта на банката за 2% инфлация е основното предизвикателство пред институцията. Нещо повече, някои членове на Съвета не изключват възможността да се намали лихвения процент под нулата. Предложението бе направено от бившия член на Съвета Ларс Е. О Свенсон, който напусна органа за вземане на решения на банката миналата година.

Заместник-гуверньора на банката Пер Янсон заяви в началото на месеца, че още намаления на лихвения процент, насоки и забавяне на затягането трябва да дойдат преди всякакви неконвенционални мерки, като например валутни интервенции, закупуване на активи или смекчаване на паричната политика.

Швеция също така е изправена пред сериозна политическа криза. Правителството се подготвя да проведе първите предсрочни избори от 1958 г. насам, след като не успя да събере подкрепа за проектобюджета за 2015 г. в шведски парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 9 години
Коригирахме :)Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Борса
преди 9 години
Шведия? Това заглавие да не го е писал Пената?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още