IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Charlie Hebdo слага карикатура на Мохамед на корицата си

Изданието излиза в тираж от 3 млн. броя - 50 пъти над нормалния иначе тираж

08:40 | 13.01.15 г. 68
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Корицата на новия брой. <em>Снимка:&nbsp;Charlie Hebdo&nbsp;</em></p>

Корицата на новия брой. Снимка: Charlie Hebdo 

Пророкът Мохамед ще бъде на корицата на следващия брой на френското сатирично издание Charlie Hebdo, който ще излезе в сряда и ще е първият след убийствения атентат в редакцията.

Тазседмичният брой ще излезе в тираж от 3 млн. екземпляра на 16 различни езика – 50 пъти над нормалния тираж, съобщи дистрибуторът MLP. Първоначално е бил планиран тираж от 1 млн. броя, съставен от авторите, оцелели след стрелбата в офиса на изданието. Огромното търсене във Франция и Европа обаче е накарало MLP да издаде вестника в 3 млн. копия. Преди атаката вестникът е бил отпечатван в 60 000-ен тираж, а на седмица са се продавали по около 30 000 копия.

Изданието от тази седмица ще е с шест или осем страници, вместо с обичайните 16, предава Bloomberg. 

На корицата ще бъде поместена карикатура на пророка Мохамед, който насълзен ще държи табела с надпис Je suis Charlie (Аз съм Шарли) под надписа „Всичко е простено”, пише The Wall Street Journal.

Изображение на първата страница бе разпространено сред медиите преди излизането на новия брой, който ще е първият след атаката в редакцията на седмичника в Париж, при която загинаха 12 души, сред които няколко карикатуристи.

Адвокатът на изданието Ришар Малка казва, че сред фигурите, които предстоящият брой ще осмива, „очевидно” ще бъде и Мохамед, като по думите му с това екипът ще покаже, че няма да отстъпи пред екстремистите, които искат да ги заглушат.

Списанието е прочуто с карикатурите си, които наред с обществените фигури осмиват исляма и други религии. 

Атаката от миналата седмица превърна Charlie Hebdo в емблема на свободата на изразяване. Милиони хора излязоха на улиците в неделя в цяла Франция, скандирайки името на списанието. Производството на самия вестник се превърна в медийно събитие, като оцелелите журналисти бяха приютени в редакцията на лявото издание Libération.

„Това е изключително странно, но и лицемерно", казва Лоран Леже, репортер на списанието, който е оцелял при престрелката. „Изведнъж сега ние сме подкрепени от целия свят. А трябва да се има предвид, че в продължение на години ние бяхме съвсем сами".

Charlie Hebdo очевидно не се огъва под ударите. Карикатурата на Мохамед на корицата е същото действие, за което един от предполагаемите нападатели при атаката през миналата седмица заяви, че е мотивирало убийствата. Сега пророкът насълзен държи табела с надпис Je suis Charlie (Аз съм Шарли) под надписа „Всичко е простено”.

„Някои твърдят, че списанието отива твърде далеч или че това е проява на лош вкус", казва Ян Линдигре, карикатурист, който оглавява сатиричния месечник Fluide Glaciale. "Charlie Hebdo трябва да продължи да бъде това, което беше".

Друга тема на изданието от тази седмица вероятно ще бъде маршът на солидарност в неделя във Франция, казват оцелели членове на екипа. Масово посетеният митинг стана магнит за френски и международни политически фигури, които иначе редовно са били обект на критика и присмех на страниците на Charlie Hebdo. Сред участващите бяха политици от Турция, Египет и Русия, страни, които са критикувани за ограничаването на свободата на словото.

"Всички тези диктатори в шествие в чест на свободата...", казва Леже. "Ние, разбира се, ще продължим с подигравките“.

Припомняме, че през миналата седмица двамата братя ислямисти Шариф и Саид Куаши убиха 12 души в офиса на изданието. Френската полиция ликвидира при заложническа драма братята в петък. В същия ден друг ислямист – Амеди Кулибали, уби четирима заложници в еврейски супермаркет в Париж, също преди да бъде застрелян от полицията. Предишния ден пък Кулибали уби и полицейска служителка.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Начи, според тукашният форум току що ти стана религиозен комунист. Аз след малко ше си хода щото има опасност здравият ми разум да не издържи:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Не можеш да влизаш в никакъв спор с такива като мен - прекалено си *** за тази работа! хехе...Човек трябва да има малко мозък, за да добие необходимост да търси Бог! Например, като Айнщайн::"Аз искам да знам как Бог е сътворил този свят. Аз не се интересувам от този или онзи феномен, от спектъра на този или онзи елемент. Аз искам да узная мислите на Бога; всички останали неща са детайли.Колкото по-дълбоко човек прониква в тайните на природата, толкова по-голяма става неговата почит към Бога." Или Бил Гейтс:"Моралните системи на религията според мен са изключително важни. Отгледали сме децата си по религиозен начин, те са ходили на католическа църква, която посещава Мелинда, и в която ходя и аз. Аз ксъм късметлия и съответно мой дълг е да се опитвам да намалявам неравенството по света. И това е донякъде религиозна вяра. Или поне морално убеждение.Мисля, че има смисъл да се вярва в Бог, но точно какво в живота ви ще е различно заради това... на това не мога да дам отговор."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
И имай предвид, че аз също съм атеист(по-точно твърд агностик, което не е съвсем същото, но ще го оставя така), но това не значи, че подкрепям подигравката с чуждото верую.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
аз гледах архива, за това и казах, че съм съгласен със Сините камъни-баба ми би заплюла в лицето(религиозна православна християнка, но не търпяща неуважение към ничий бог, за жалост, мир на праха и, почина) всеки един от карикатуристите. Не оправдавам тероризмът(като се замисля-глупости говоря, фен съм, даже голям фен на Ботев), но да не ги изкарват светии, щото не са. точно тоя ли терористичен акт намериха да го направят толкова популярен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 2
wenci
преди 9 години
Каквото повикало, такова се обадило.Друг е въпроса кой го вика и кой се обажда и защо го вика и защо се обажда. - това е само за мислещи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Отделно седи въпроса, че това са събития с няколко нива на възможно тълкуване и осмисляне. Например : налице са условия, които благоприятстват превръщането на хора в платени и/или индоктринирани (не-разсъждаващи) маши, на които им се натиска спусъка от определено място, като смятам, че това е случая както с политиката и дейността на списанието , естествено така също и с действията на атентаторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Въпросът е че в абсолютно всяко общество и всички хора по света имат нещо любимо и свято - нещо с което не можеш да се подиграваш..................Това е така и тезата за абсолютната безкритичност към словесното кощунство и мерзости, щеше да бъде просто една смешка, ако не водеше след себе си такива последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
Slavvi
преди 9 години
Първите прояви на интелект при хомосапиенс, драги, явно са останали твои последни. Такива вярвания са тапи за разума. Ама не ми се влиза в спор на религиозна тема с промити мозъци, служещи си с измислени факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Slavvi
преди 9 години
Въпросът е че в абсолютно всяко общество и всички хора по света имат нещо любимо и свято - нещо с което не можеш да се подиграваш.=====================================Ти видя ли ме какво написах? Ще го цитирам:"Ако обществата бяха наистина цивилизовани и мислещи разумно"............не само щяха да са инкриминирали религиите, ами нямаше и да се подиграват с каквото и да е. Но не сме дорасли за това. И не се вижда напредък. Особено щом трябва да се приемат такива закони и ограничения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
"Свободните" журналисти от "Charlie Hebdo" , тези стожери на истината и справедливостта, да обяснят мълчанието си за престъпленията на хунтата в Киев! Не видях сред изброените от тях страни Украйна! Света бил "Шарли"! Е НЕ е "Шарли" целия свят! Шарли е вашият вестник! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още