IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млякото във Великобритания е по-евтино от бутилираната вода

Причината е ценовата война между водещите супермаркети на фона на конкуренцията от немските дискаунт вериги

22:07 | 13.01.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Млякото във Великобритания е по-евтино от бутилираната вода

Засилващата се ценова война между големите супермаркети във Великобритания доведе до там, че цената на млякото в момента е по-ниска, отколкото тази на бутилираната вода, сочи проучване, цитирано от CNBC.

Четирите големи британски вериги - Tesco, Morrisons, Sainsbury и Asda Walmart - намалиха цените на хранителните стоки през последните дни в опит да запазят пазарен дял.

Според изследване на търговското списание The Grocer прясното мляко е по-евтино от някои марки бутилирана вода.

По данни на Brandview.com цената на литър мляко в супермаркетите е спаднала до 43 пенса (65 евроцента) за литър, в сравнение с 44 пенса за вода, продавана в големи опаковки.

Цената на млякото започна да пада през миналата година, като супермаркетите насочиха усилията си към привличането на клиенти с ниски цени на фона на нарастваща конкуренция от страна на германските дискаунт вериги Aldi и Lidl.

Потребителите се възползват от намаляване на цените на млякото, но доходите на британските млекопроизводители се понижават, като много от тях напускат сектора.

Британският фермерски съюз (National Farmers Unio - NFU) обяви, че 60 млекопроизводители са спрели производство само през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 9 години
това е нещо, което никой няма да ти го признае, въпреки, че всеки се тупа какъв фен на свободния пазар е. Субсидиите и дотациите са абсолютно противопазарен механизъм, и това, че в момента имаме абсурдни цени, като примера, е само следствие. Така, че изобщо не би трябвало да е учудващо. Всъщност оня виц за един дето бил почти умрял от жажда в пустинята, намерил оазиз в който имало бар. Влязъл и погледнал менюто: чаша вода - 100 долара, кег бира: 1 долар... Питал що така... бармана му казал - Пий бира, пести водата... Точно така става с млякото, а до преди време звучеше само като виц...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
В тази посока дали не играе някаква роля и субсидираното земеделие? Може би до някаква степен да оказват влияние и санкциите. Санкциите и субсидиите са много груба намеса в пазарният характер на икономиката и водят до точно такива резултати. Нито млякото, което пият англичаните е мляко, нито производителите са щастливи от ниската му цена и съответно са принудени да произвеждат някакъв ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Проблемът не е с млякото, а с ужасно скъпата бутилирана вода, която зомбираното население купува, въпреки, че няма никакви научни доказателства, че е по добра от чешмяната вода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
ем да ама ако водата е дъждовна, може би е по евтина за набавяне от тази от изворите :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Ем пак трябва да е по-скъп от водата, щото има още нещо :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
дефлацията не е вредна за нас, ама е вредна за тея над нас, че не могат да ни оберат тогава .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Това дето го продават в супермаркетите не е мляко а протеини на прах смесени с вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
vstoykov
преди 9 години
По принцип най-доброто решение е електронното злато и банкноти, обезпечени злато (както и златни монети - за тези, които не вярват на издателите на електронни и хартиени пари, обезпечени със злато).Като компромисен вариант - различна валута за всяка дръжава, но държавите да нямат право да печатат нови пари (освен за замяна на остарелите банкноти). Пазарът сам ще намери правилната цена на валутите една спрямо друга.Трети вариант - няколко държави да ползват една и съща валута. Обаче пак не трябва да може да се създава от нищото допълнително количество от същата. При дефлация - валутата може да се цели на по-малки единици (примерно 1/10 от стотинката, 1/50 от стотинката и т.н.) - както се дели Биткойн.Ще кажа и ще една ерес според най-гласовитите икономисти: дефлацията не е вредна и не трябва да се "борим" срещу нея с печатане на хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Godo
преди 9 години
За съвършена икономика не може да има еднаква валута за различни икономики и държави. Валутата трябва да е фиксирана към поне три стоки произвеждани от икономиката й, и който не вярва във валутата държавата да му изплаща стоките на цена с 5% по малко като такса за възпиране - и срок до една година за малки суми, и до три години за големи суми с такса 2%. А за ликвидност на банките, те сами да си правят пари фиксирани върху площ земя и жилища от тези покриващи заемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още