IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Der Spiegel: ЕЦБ се подготвя за Grexit

Европейската централна банка провежда симулации за все по-възможния гръцки изход от еврозоната, пише немското списание

18:32 | 20.02.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Der Spiegel: ЕЦБ се подготвя за Grexit

Европейската централна банка (ЕЦБ) е започнала подготовка за напускане на еврозоната от Гърция. Финансовият регулатор вече разработва анализи как да се предотврати „ефектът на доминото“ след евентуално излизане на страната от валутния съюз, твърди германското списание Der Spiegel, позовавайки се на свои източници.

Служителите на ЕЦБ провеждат вътрешни анализи на тема запазване на единството на останала част от еврозоната, отбелязва Spiegel.

Въпреки че това се отрича, европейският регулатор притиска Атина най-накрая да въведе мерки за контрол на движението на капитали, тъй като според данни на ЕЦБ гърците прехвърлят в чужбина над 1 млрд. евро дневно, пише Spiegel.

През 2012 г., по време на най-лошите дни от европейската криза, ЕЦБ безспорно се подготвяше за възможността Гърция да напусне еврозоната. По това време The Financial Times откри станалите известен като „План Z” свръх-секретни планове как би изглеждал Grexit.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви през 2013 г., че „няма план Б“ за Гърция – нещо, което знаем, че не е истина.

Финансовият министър на Малта Едуард Скиклуна нажежи ситуацията още. В интервю за MaltaToday той предположи, че ръководеният от Германия блок може да прогони Гърция от еврозоната.

“Смятам, че достигнахме точка, в която те ще кажат на Гърция: „Ако наистина искате да си ходите, заминавайте!”, заяви финансовият министър през MaltaToday, цитиран от BussinessInsider. “За съжаление на Гърция, те не знаят как правилата и Еврогрупата работят. Те са изцяло нови и това е негатив за тях”, добави той.

Международният валутен фонд (МВФ) пък оценява, че останалата част от еврозоната ще може да се справи с излизане на Гърция от валутния съюз. През последните години европейците са създали предпазни буфери, които биха могли да спрат разрастването на кризата към други държави, смята МВФ.

Според оценките на фонда излизане на Атина от еврозоната ще бъде свързано с много по-високи разходи, отколкото ако страната продължи започнатите реформи, допълва изданието.

Всичко за Гърция четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
Политиците я докараха до тук . Дано вече са им взели думата . Или поне да ги манипулират успешно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 9 години
Това е най-достоверно като информация а какво мислят Меркел и Оланде ала бала работа,куртоазия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
tsanko stefanov
преди 9 години
Започва се.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още