IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханс-Вернер Зин: Гърция трябва да си върне драхмата

Това ще подкрепи земеделието, туризма и строителството, смята уважаваният немски икономист

12:01 | 19.02.15 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ханс-Вернер Зин: Гърция трябва да си върне драхмата

Кредиторите на Гърция трябва да "приемат истината" - страната е фалирала и има нужда от девалвация на валутата си, за да си възвърне конкурентоспособността, смята Ханс-Вернер Зин, президент на мюнхенския Институт за икономически изследвания, цитиран от CNBC.

"Ние трябва да приемем истината като кредитори и да намалим бремето за гръцкия народ", посочва Зин. Той смята, че Гърция трябва да си върне драхмата, което би помогнало за стимулиране на икономиката на страната.

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната?

Да, за нейно собствено добро.
Да, заради стабилността на еврозоната.
Не, това ще е катастрофа за страната.
Не, това ще доведе до разпадане на еврозоната.
Общо 2710 гласа
Страната, например, ще спре вноса на земеделски продукти от други държави от еврозоната, ако използваше драхмата, тъй като те щяха да бъдат по-скъпи, отбелязва икономистът. Това ще увеличи работните места в гръцкото земеделие, добавя той.

Според Зин, също така, въвеждането на драхмата ще върне туристите, които в момента предпочитат Турция.

Икономистът очаква още гърците, които са прехвърлили пари в чужбина заради опасенията от капиталов контрол, да бъдат по-склонни да ги върнат в страната и да купуват по-евтини недвижими имоти. Това ще доведе до бум в строителството и потенциално ще даде тласък на промишлеността.

Всичко за Гърция!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

45
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Така образно казано Ципрас изглежда като Давид, а флотилията от гръцки кораби на клана на новите Онасис изглежда като Голиат. Тази флотилия е съставена от 4707 мощни кораба, което е 16 процента от глобалния пазар и те са оценявани на около 105 милиарда евро. Тези плавателни съдове са собственост на 50-60 фамилии.Според член 89 на гръцката конституция на собствениците на кораби се позволява да не плащат налози върху печалбите, реализирани зад граница. Тази "божа заповед" е дала възможност на клана на новите Онасис да прехвърлят в периода 2000-2010 г. в чужбина 140 милиарда евро, без да плащат и евроцент на държавата. Тази сума е почти половината от гръцкия дълг.Морският сектор на Гърция осигурява работа за 250 000 души и генерира 7 процента от БВП на Гърция. Магнатите контролират и някои от телевизиите, които формират общественото мнение. Ето защо е по-добре никой да не ги пипа. В противен случай те имат резервен план, който могат да осъществят за 24 часа, а именно да напуснат стран
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 10 rate down comment 1
Miraka
преди 9 години
Защо тогава ти трябва изобщо валута - произвеждай си всичко сам и си го яж. Хората са оцелявали и когато е нямало пари. Това беше само за сравнение. Колкото малка страна като нашата може да си произвежда всичко и да се самозадоволява, толкова и ти можеш да си произвеждаш всичко и да не ти трябват пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 2
GoldBear
преди 9 години
"Ако съм оптимист ще трябва да си признаем че Бг икономика е доста по напред от гръцката щот доходите им ще паднат под тези в Бг :)"колко мъка има по този свят хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ае data ти си *** пумпала .... :)) Кво ти дреме колко ти е силна валутата спрямо друга ако можеш да си позволиш продуктите от собственото производство ве ?? Ако ще да е 10 евра за лев на мене киселото мляко като струва 1лв. ме боли фара, че ми е ниска валутата. Нашето кис. мляко да не се произвежда в Германия или Франция или доматите, краставиците, говеждо, свинско .... та ние си имаме почти всичко за ядене бре са ,че шоколадите Milka ше станат 20лв. ме боли абсолютно шпагата тряя ти кажа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 9 години
Възможно е . Аз честно познавам много корави *** в Бг бизнеса който са истински профита и бачкат като откачени . И не се дават ни на Гърци , ни на Германци или Турци . А и да - радват се на задаващите се дефицити :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 11 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
те ЩЕ паднат. Не вярвам да ги оставят да я въведат, но ако стане прави сметка, че ще видиш гъркини да бършат *** на заможни българки. Мога да се аргументирам-след един голям първи срив ще почне да им намалява частният сектор щото хората ще почнат да се изнасят. От там ще трябва да има последвало рязане на публичните разходи, щото ще продължат да падат приходите. И така доста време. През това време ние (според мен) минахме пика на тая емиграция. Сега чакаме да ни намалеят слабите групи в обществото. Грозно но факт. След което ще можем да мислим и за качествен растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 9 години
Девалвацията няма да реши нито проблемите на България ( демографията ) нито проблемите на гърците ( прекалено силната държава ) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 9 години
А с тоя дебел лев Бг има най силната валута на балканите :) Дали пък няма и най-силната икономика аммммм ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
и стига си сметал в долари и други тъпотии ... смятай в левове. Пенсията в левове, производството в левове и оборота в левове, заебваш тея долари те не са нашата валута ние не съответстваме също долара ич... нищо, че е тоалетна хартия ама тва е друга тема са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 9 години
Ако съм оптимист ще трябва да си признаем че Бг икономика е доста по напред от гръцката щот доходите им ще паднат под тези в Бг :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още