IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханс-Вернер Зин: Гърция трябва да си върне драхмата

Това ще подкрепи земеделието, туризма и строителството, смята уважаваният немски икономист

12:01 | 19.02.15 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ханс-Вернер Зин: Гърция трябва да си върне драхмата

Кредиторите на Гърция трябва да "приемат истината" - страната е фалирала и има нужда от девалвация на валутата си, за да си възвърне конкурентоспособността, смята Ханс-Вернер Зин, президент на мюнхенския Институт за икономически изследвания, цитиран от CNBC.

"Ние трябва да приемем истината като кредитори и да намалим бремето за гръцкия народ", посочва Зин. Той смята, че Гърция трябва да си върне драхмата, което би помогнало за стимулиране на икономиката на страната.

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната?

Да, за нейно собствено добро.
Да, заради стабилността на еврозоната.
Не, това ще е катастрофа за страната.
Не, това ще доведе до разпадане на еврозоната.
Общо 2710 гласа
Страната, например, ще спре вноса на земеделски продукти от други държави от еврозоната, ако използваше драхмата, тъй като те щяха да бъдат по-скъпи, отбелязва икономистът. Това ще увеличи работните места в гръцкото земеделие, добавя той.

Според Зин, също така, въвеждането на драхмата ще върне туристите, които в момента предпочитат Турция.

Икономистът очаква още гърците, които са прехвърлили пари в чужбина заради опасенията от капиталов контрол, да бъдат по-склонни да ги върнат в страната и да купуват по-евтини недвижими имоти. Това ще доведе до бум в строителството и потенциално ще даде тласък на промишлеността.

Всичко за Гърция!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

35
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
ако на Българията и Гърцията са скъпи валутите като еврото и франка сме потънали бре, ние не можем да си мерим маркучите с Швейцария и Германия по никви параграфи освен в земеделието. Са в Schweiz с тоя дебел франк ше ходи ли некой ?? То не стига, че там е дебело сега ше е тройно по-дебело и Schweiz ше го духа в отрасли като износ и туризъм. Остаат им Банките, в Греция банките са пълна скръб там нема доверие в тоя сектор, остааа износ и туризъм -> ако тва го нема са чао. Capito ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ае рибо нали тва ти разпраам бре? Вкарват тая *** драхма -> доходите им отиат по дяволите. Хуу, цените им стават евтини, туристите ше започнат да се точат там -> заетостта ше се увеличи, повече работни места. Отделно от такси за превалутиране с тая драхма и т.н. Започват да изнасят зеленчуци за Холандия не да внасят от там -> повече работна ръка и тука. По-евтини такси на пристанищата -> е къде мислиш, че ше спират китайските кораби с достави за Европа в Хамбург ?? Като има повече навалица с евтини цени се прай ОБОРОТ, много ОБОРОТ и пари и започват да си връщат тъпите им дългове .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
що 2,5-4? не си ли малко оптимист?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 9 години
Малко ? Колко малко ? Като в бг - пенции по 5 usd и после 10 г духане на супата докато се позакрепят доходите - и то в години на световен икономически бум ? Ами в сегашната дефлация колко време ще им отнеме ? И за ква икономика говорим с 26 % безработица в момента без още да се резнали сериозно бюджетния сектор все още ? Ако излезе от ЕЗ и ЕС Гърция ще бъде потопена в тотална анархия , военни преврати (имат си достатъчно в историята ) и мизерия с десетилетия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
и китайците ги ръчкат нон стоп с тоя юан да го отвържат от долара, ама те си знаят тяхната, въпреки, че има възход на икономиката им, те "не чуват" що не праат кат гърците ?!? Да не би китайците да са по прости да им стане висок юана и после кво ше праат ?? Сега заради тоя *** долар поне се покачи бая и им удря износа на Жълтурите се приказва, че ше го отвържат от долара ама не знам кво ше стане и май те не заят, да не вземе да поскъпне още повече, че тогава греда голяма ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
стандарта на живот те ше си го загубят тъй или иначе, за обелване за излизане квото искат да праат с това евро няма да стане тяхната. След време с помощта на износа валутата им ще поскъпне, когато имаш износ ти се вдига валутата или се бъркам ?? Верно ше глътнат малко вода, но няма друг начин с драхмата. Ако си продължат с еврото тряя да си смъкнат цените на половина за да се върти оборот. Както искаш го върти сучи или гълтат вода сега с драхмата или после тотален банкрут с евртото квото искат да праат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 9 години
:)Спориш за неща дето са отдавна известни ! Девалвацията на една валута е чисто и просто заграбване ( преразпределение) наа спестяванията на населението . Никога една девалвация не е била успешна в дългосрочен план . Гърция щяла да се връща към драхмата - резултата ще е драматично спихване на доходите в ПЪТИ ( около 2.5-4) , изтриване на спестяванията в същият порядък , чудовищно преразпределение на националното богатство чрез хиперинфлация ( бягство от националната валута ) . И казваш това е добре за гърците ? Да ще станат по конкурентни ( евентуално) но после ще им трябва деситилетия да си върнат загубеният стандарт на живот . И това е азбучна истина доказана многократно ( за справка Аржентина на която девалвацитята така и не помогна ) Гърците са доста по умни от такива като теб защото и дума не обелват за излизане от ЕЗ а гледат максимално да се възползват от нея . *** са явно - да вземат да те послушат а ? Ама глупави гърци я :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
евентуално като по-евтина работна ръка някой от тези големите да премести някакво производство на машинарийки при нас. По тоя начин след време се трупа тва прословуто know how и можем да си сглобим наша евтина машинария и да я продаваме на банановите републики ей тва е нашия шанс, защото западните джаджи ще са по-скъпи за барабите, а нашите ньет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Гърция както и България сме земеделски и туристически държавици, ако тука нещо в тея отрасли куца пиши ни бегали. Ние не можем да се конкурираме с Китай или Германия и САЩ за производство на машинарии и компютри както и коли. Ние с Гърция можем да осигуряваме на тея по големите манджата, колкото може и туризма с привлекателни цени, а те на нас возилата и комповете и ала бала там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
ти господин тарикатос, колко пъти си купуваш кола, комп и телевизор и колко пъти си купуваш за ядене ? Да не ядеш коли и компове ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още