IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханс-Вернер Зин: Гърция трябва да си върне драхмата

Това ще подкрепи земеделието, туризма и строителството, смята уважаваният немски икономист

12:01 | 19.02.15 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ханс-Вернер Зин: Гърция трябва да си върне драхмата

Кредиторите на Гърция трябва да "приемат истината" - страната е фалирала и има нужда от девалвация на валутата си, за да си възвърне конкурентоспособността, смята Ханс-Вернер Зин, президент на мюнхенския Институт за икономически изследвания, цитиран от CNBC.

"Ние трябва да приемем истината като кредитори и да намалим бремето за гръцкия народ", посочва Зин. Той смята, че Гърция трябва да си върне драхмата, което би помогнало за стимулиране на икономиката на страната.

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната?

Да, за нейно собствено добро.
Да, заради стабилността на еврозоната.
Не, това ще е катастрофа за страната.
Не, това ще доведе до разпадане на еврозоната.
Общо 2710 гласа
Страната, например, ще спре вноса на земеделски продукти от други държави от еврозоната, ако използваше драхмата, тъй като те щяха да бъдат по-скъпи, отбелязва икономистът. Това ще увеличи работните места в гръцкото земеделие, добавя той.

Според Зин, също така, въвеждането на драхмата ще върне туристите, които в момента предпочитат Турция.

Икономистът очаква още гърците, които са прехвърлили пари в чужбина заради опасенията от капиталов контрол, да бъдат по-склонни да ги върнат в страната и да купуват по-евтини недвижими имоти. Това ще доведе до бум в строителството и потенциално ще даде тласък на промишлеността.

Всичко за Гърция!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Подобни съвети от подобни личности означават само едно - че вече е решено да изритат Гърция от ЕЗ ако тя продължи с наглостта си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
много им е силно еврото бре, няма да внясят зелечуци при положение, че те самите са производители на тва. Това важи и за нашите ***, а ние внасяме зеленчуци от вънка ??!? И защо да обедняват, туристите ше се увеличат там, за кво сега да даваш 30 евра за вечеря, като в Турция е същото море(Егейско например) даже гръцкия остров е отреща, обаче в Турция вечерята е 15 евра ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
Да, добра е но беше удачно да обясни и че на първо време много ще обеднеят гърците и ще има силен шок и ужас в икономиката им при връщане на драхмата. Излизането им в чужбина или вносните стоки които не могат реално да заменят с местни, ще станат адски скъпи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
From Germany
преди 9 години
Правилно, гърците поне няма да мързелуват а ще копат царевица или ще берат маслини и портокали. Ако и туристическите им услуги поевтинеят ще е перфектно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
еееми нали писах, че еврото им е силна валута на тея да ама минуси народа не съгласен :)) Вкарват си драхмицата излизат от *** евро, стават им по-евтини нещицата побачкват малко и след 3-4 год са ок .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още