IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханс-Вернер Зин: Гърция трябва да си върне драхмата

Това ще подкрепи земеделието, туризма и строителството, смята уважаваният немски икономист

12:01 | 19.02.15 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ханс-Вернер Зин: Гърция трябва да си върне драхмата

Кредиторите на Гърция трябва да "приемат истината" - страната е фалирала и има нужда от девалвация на валутата си, за да си възвърне конкурентоспособността, смята Ханс-Вернер Зин, президент на мюнхенския Институт за икономически изследвания, цитиран от CNBC.

"Ние трябва да приемем истината като кредитори и да намалим бремето за гръцкия народ", посочва Зин. Той смята, че Гърция трябва да си върне драхмата, което би помогнало за стимулиране на икономиката на страната.

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната?

Да, за нейно собствено добро.
Да, заради стабилността на еврозоната.
Не, това ще е катастрофа за страната.
Не, това ще доведе до разпадане на еврозоната.
Общо 2710 гласа
Страната, например, ще спре вноса на земеделски продукти от други държави от еврозоната, ако използваше драхмата, тъй като те щяха да бъдат по-скъпи, отбелязва икономистът. Това ще увеличи работните места в гръцкото земеделие, добавя той.

Според Зин, също така, въвеждането на драхмата ще върне туристите, които в момента предпочитат Турция.

Икономистът очаква още гърците, които са прехвърлили пари в чужбина заради опасенията от капиталов контрол, да бъдат по-склонни да ги върнат в страната и да купуват по-евтини недвижими имоти. Това ще доведе до бум в строителството и потенциално ще даде тласък на промишлеността.

Всичко за Гърция!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 6 rate down comment 2
rover
преди 9 години
Добре се говори за поевтиняване на валутата като стимул за износа, повишаване конкурентноспособността на икономиката. Само дето форумните пишман икономисти забравят, че всичко това не е самоцел. Какво ми дреме на мен за всички тези неща, като отида да си купя кола, телевизор, комп и всичко дето е вносно. Тогава идва часът на истината за потребителя.Другото са икономически постулати, валидни за икономики, произвеждащи продукти с висока добавена стойност, а са и в известна степен "самодостатъчни". И Гърция, и България не са такива и няма да станат, само заради това, че не са в Еврозоната. Не че ако са там ше станат, де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
е ок щом за вас 1+1 = 5 за мене 1+1 все още е = 2 .... :)) аз не мога да разбера хора, които си купуват повечето стоки за храна от вънка и трупат повече заеми и с това "нашата икономика" да е ок ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
я пак ?!? :))) За тва внасяме плодове и зеленчуци ли абе не бяхте ли вие икономисти ве аз съм прос програмист ?!? Какво се е настройла като почивките на морето са по-скъпи от Турция и Испания, да не говорим за цени на жилищата, където даже и това не струват защото качеството е 0 също нямат и инфраструктура. За тва са и взимаме заеми защото нищо не произвеждаме .... За 17-18 години имаме 37+8 mlrd. $ заеми ей тва имаш ти нищо друго нямаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 4
data
преди 9 години
Абе човече , за 17-18 години нашата икономика отдавна се е настроила към икономиката на валутата-котва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 17 rate down comment 6
ДХДО
преди 9 години
"Трябва някой да послужи за урок на всички хитри и мързеливи социалистчета "Аз до колкото съм запознат, социалистите са последните, които могат да бъдат обвинени в поощряване на мързела, защото основното за което се борят е право на труд за всеки, а не масово из Европа да имаме по 30 персента безработни, както е при "чистия пазар"...... ама пък де да знам, като ти гледам аватара, ти може да си по добре подкован теоретично по въпросите за соца. А и още нещо ... никак не си на ясно с влиянието на силата на валутата върху конкурентоспособността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
Вие сте верно странни птици, сега като еврото е слабо и германеца все едно си купува повече американски стоки ..... Еми повече собствени стоки си купува, за кво са му американски или китайски като е скъп долара и юана?!? Тряя ни валута, която да съответства на икономиката нашта валута е вързана с еврото и не съответства в момента грам на наща икономика, ей го и оня тъпан Бойко иска още заеми е за кво, с кво ше ги върнем после като са ни скъпи стоките ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 2
data
преди 9 години
При фиксиран валутен курс по-голяма част от ценовият шок вече отдавна е пренесен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Глупости приказваш.Аре поспри малко!Колко мега по-скъпо ще стане отсега, защо и на каква база? В проценти, моля! Кое ще поскъпне ДРАСТИЧНО заради простия факт от въвеждането на еврото. Ние сега суровините и ресурсите да не би да си ги плащаме в български лешници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Не се притеснявай толкова затова.Който грък си има средства за инвестиране и инвестиционен дух да не мислиш че ще умре ако Гърция премине към драхмата. Плюс това евентуалният отрицателен ефект от това ще бъде компенсиран от още повече гръцки бизнес предприемачи, които ще преместят цялата си дейност от Гърция в България. Там данъчните тежести стават все по-непоносими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
Аз и сега преди да купя нещо първо проверявам за колко мога да го намеря от Европа и колко ще излезе доставката. Половината неща не си ги купувам от България. -------------------------------------------нямам повече забележки, защо да не си ги купуваме дома ?? Как няма да попречи еврото като цените ше станат меееега високи ве?? Ти не моеж да напрайш една улица защото ше струва майка си и баща си и нямаш пари защото ти не можеш да печаташ тея пари бре ..... заплати, разходи всичко ше стане 1:1 с еврото кой ше плаща 30 евра телефон или 300 евра ток ?!? 2 евра бензин и 200К евра за панел .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още