IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Economist: Гърция можеше да промени Европа

С малко повече политическо майсторство Ципрас би могъл да тласне Европа към един по-приятен път

12:12 | 20.02.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Economist: Гърция можеше да промени Европа

Гърция имаше шанс да накара еврозоната да заработи  по-добре, но оплеска всичко, пише в свой коментар списание Economist.

Препускайки из Европа през последните две седмици, Янис Варуфакис, смелият финансов министър на Гърция, призова еврозоната да начертае един нов път, тъй като безкрайното  налагане на нови заеми на задлъжнели страни като Гърция с  мотива, че един ден те ще бъдат погасени, представлява стратегия за икономическа криза и дефлация.

Болестта, от която страда Гърция, е, че проблемът с нейната неплатежоспосбност през последните пет години се решава като ликвиден проблем, отбелязва Economist, като се позовава на изявления на Варуфакис пред BBC.

Малцина вярват, че дълговете на Гърция в размер на над 175 на сто от БВП на страната ще могат някога да бъдат погасени до край. Казвайки това обаче, Варуфакис показа едно тъжно неразбиране на правилата на еврозоната. Ако Европейската централна банка споделяше тази негова позиция, би трябвало да  отреже гръцките банки, което вероятно щеше да остави Гърция извън еврозоната.

Economist твърди, че когато Варуфакис е посетил ЕЦБ във Франкфурт, нейният президент Марио Драги му казал високомерно да задържи мнението за себе си. От тогава той не го повторил. Гафът на Варуфакис е просто една бележка под линия в един списък от несполуки, характеризиращи жалкия опит на Гърция в еврозоната, посочва списанието.

Някои отдаваха това на липсата на опит, други предполагаха, че Алексис Ципрас ще направи едно "салтомортале", след като поеме властта. СИРИЗА обаче няма никакво основание да иска още пари от Германия, когато се позовава на нацистката окупация на Гърция.

С малко повече политическо майсторство Ципрас би могъл да тласне Европа към един по-приятен път, тъй като еврозоната отчайващо има нужда от един алтернативен подход  спрямо внушената от Германия неуспешна политика на икономии, пише още британското издание. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 9 години
говориш празни приказки, момче.... първо пропагандираш че трябват повече публични инвестици после ни казваш всеобщо чсния факт че горепосочените са обект на корупция .... а що са такъв обект, щото съдебната ни система куца, както ти каза колегатадай ми пример за една държавна инвестиция с висока добавена стойност или това си го чул по телевизията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Vesko94
преди 9 години
Защото са обект на корупция. И не са насочени към сектори с висока добавена стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
Pivoley
преди 9 години
България има нужда от добре работеща съдебна система и от по-малко бюрократично скодоумие и малоумие. Само това да се направи инвестициите ще фръкнат поне 2-3 пъти. А иначе се видя, че държавните инвестиции у нас са доста неефективни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Vesko94
преди 9 години
Неуспешното се дължи на факта, че политиката на икономии, говоря за строги икономии, бе наложена навсякъде из Европа, без да има нужда от това. В държави като нашата има нужда от големи инвестиции, за да се създаде необходимата база за по-устойчив икономически растеж. Много пъти е ставало въпрос къде има нужда от инвестиции. Иначе за страни като Гърция, Италия, Испания нямаше друга алтернатива освен да намалят драстично публичните разходи, нещо, което обаче не успяват да направят особено добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 3
Pivoley
преди 9 години
И кое и е неуспешното на политиката на икономии? Всички страни, прилагащи тази политика показват добри резултати. Германия, Холандия, Естония, Литва, Латвия. Даже при Гърция през 2014г. се наблюдаваха признаци на обръщане на тренда, вследствие на приложените икономии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Хайде запяха на тънката струна "...какво можеше..." и "...видите ли какво изтървахте..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още