fallback

Московиси: Излизане на Гърция от еврозоната ще е "началото на края"

Дори и сдържаният финансов министър на Германия Волфганг Шойбле вече не изключва възможността за излизането на Гърция от валутния съюз

21:16 | 13.03.15 г. 17

Излизане на Гърция от еврозоната би било катастрофално за валутния съюз, смята еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси в интервю за германското списание "Шпигел", цитирано от световните агенции, пише БТА.

"Ако която и да е страна напусне този съюз, пазарите веднага ще поставят въпроса, коя държава ще бъде следващата и това може да стане началото на края", предупреди той.

Еврозоната в крайна сметка е нещо повече от единен валутен курс, тя е валутен съюз, отбеляза той. Еврокомисарят подкрепи споразумението, постигнато между Атина и международните й кредитори за удължаване на текущата помощна програма.

Гръцкото правителство се задължава, наред с провеждането на реформи, всяка година да постига първичен бюджетен излишък и постепенно да намали дълговете си, посочва Московиси. 

Припомняме, че по-рано днес дори и сдържаният иначе финансов министър на Германия Волфганг Шойбле не изключи възможността за излизането на Гърция от еврозоната. 

"Тъй като отговорността и възможността да се реши какво ще се случва е на Гърция и тъй като ние не знаем точно какво правят отговорните фактори в Гърция, не можем да го изключим (излизане от еврозоната – бел. ред.)“, заяви Шойбле пред австрийската телевизия ОRF.

В Брюксел се проведе и среща между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиера на Гърция Алексис Ципрас. Юнкер призна, че няма напредък през последните седмици и не е доволен от разговорите. Въпреки това обаче той изключва провал, защото иска "европейците да вървят заедно". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още