IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Шойбле вече не изключва излизане на Гърция от еврозоната

В случая обаче става дума за Grexident - непланирано инцидентно напускане на валутния съюз

13:18 | 13.03.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
И Шойбле вече не изключва излизане на Гърция от еврозоната

Иначе доста сдържаният в изказванията си германски министър на финансите Волфганг Шойбле вече не изключва вероятността от излизане на Гърция от еврозоната - нещо, което допреди няколко седмици много политици считаха за невъзможно.

„Тъй като отговорността и възможността да се реши какво ще се случва е на Гърция и тъй като ние не знаем точно какво правят отговорните фактори в Гърция, не можем да го изключим (излизане от еврозоната – бел. ред.)“, заяви Шойбле пред австрийската телевизия ОRF.

В случая обаче става дума за т.нар. Grexident – непланирано инцидентно напускане на валутния съюз, а не за Grexit, което би било планирано предварително излизане от еврозоната.

Към мнението се присъединява и австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг, който твърди още, че „между европейските партньори и Атина се появява бездна“.

“Един Grexident ще бъде по-ужасен от всичко, което си представяме. Гърция иска да остане в зоната, ние също искаме да остане, но въпреки това тази възможност съществува“, заяви той.

Въпреки всичко Шойбле счита дълговия проблем на страната за преодолим. “Всяка държава от еврозоната трябва да се върне към това положение, в което да има толкова приходи, колкото и разходи. И Гърция се развива все по-добре в това отношение“, каза Шойбле.  Въпреки това според него трябва да се засили конкурентоспособността на страната. “Гърция в продължение на дълги години живееше отвъд възможностите си", каза той.

В телевизионната си изява Шойбле заяви още, че Атина трябва да изпълни ангажиментите си, като бе категоричен, че в противен случай няма да има следващи плащания по настоящата програма. „Европа е готова да помогне на Гърция, но Гърция трябва сама да си помогне. Проблемът не може да бъде решен, като превръщаме други в изкупителни жертви", казва той.

Междувременно премиерът на Гърция Алексис Ципрас продължава с усилията си да убеди водещите европейски политици и икономисти в нуждата от предоговаряне на условията за помощите за страната.

Днес Ципрас се среща в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Не съм доволен от развитията през последните седмици. Не мисля, че имаме достатъчно напредък“, заяви след срещата Юнкер. Въпреки това напълно изключвам провал. Не искам провал. Искам европейците да вървят заедно", каза още той.

По думите на Ципрас проблемът на Гърция е проблем и на Европа. „Гърция вече започна да изпълнява задълженията си, споменати в решението на еврогрупата от 20 февруари, така че ние изпълнихме своята част и очакваме партньорите ни да изпълнят своята", заяви той. „Сега е времето да отправим послание на надежда към гърците, а  не само "прилагай, прилагай, прилагай" и "задължения, задължения, задължения".

Всичко за Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Айде колко ще ги чакат още, да ги изключват. Ако зависеше от Шойблето, да ги е наритал отдавна, далеч от всякаква евро-зона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
stefan-L
преди 9 години
Интересно оставането на Гърция в еврозоната какви възможности предоставя? Глад евро- мизерия и директно поклонение на Брюкселските *** ! Нали видя с евроориентираната украйна какво се случва сега една *** в Киев струва 300 гривни което е равно 13 евро ! Американските солджари който се сражават за независимоста на украинските *** сега в несвяст ползват украйнките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
Когато Италия стигне до излизане Гърция ще е готова за връщане - важно е да има баланс . Мисля че перманентно трябва да има по 2-3 члена в поправителна изолация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 9 години
Да и който излезне от еврозоната, моменталнио се записва в Евразийският съюз. Всички ще целуват ръка(а и не само) на Негово Величество Путин. На всеки руски полк ще бъдат зачислени по 100 КОНЧИТА ВУРСТ. Солдатите ще бъдат доволни и готови да умрат за императора. Така ще се изгради новата Златна орда чието сърце ще тупти в Масква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 30
stefan-L
преди 9 години
Гърция няма да е единствената страна напускаща еврогеиската зона ! Сега ще се заредят Испания ,Португалия ,Италия , а други избобщо няма да влязат в нея като България и Румъния! Исландия официално отказа да влиза в еврогейският съюз и Великобритания сигурно ще го напусне Идему края на КОНЧИТА ВУРСТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още