IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция иска да стимулира инвестициите с данъчни отстъпки

Кабинетът се надява да насърчи бизнес активността и да ускори възстановяването на икономиката

17:07 | 08.04.15 г.
Франция иска да стимулира инвестициите с данъчни отстъпки

Франция обеща на бизнеса по-големи данъчни отстъпки в замяна на инвестиции като част от плана за икономически реформи, огласен от правителството на страната днес, съобщава АП.

Надеждата на кабинета на президента Франсоа Оланд е да насърчи бизнес активността и да ускори възстановяването на икономиката от кризата, заради което основна пречка е липсата на инвестиции.

Правителството планира да освободи 2,5 млрд. евро за период от пет години под формата на данъчни отстъпки, за да насърчи инвестициите, коментира днес премиерът на страната Манюел Валс.

Предвижда се и по-бързо възстановяване на данъците, които местните власти във Франция са платили за публичните им инвестиции. Одобрени са и инвестиции в размер на 3,2 млрд. евро за подобряване на магистралите.

Валс каза още, че ще бъде намален и данъкът върху доходите на физическите лица, но не разкри подробности за плановете на правителството. Целта е да се стимулира покупателната способност на населението.

Управляващите социалисти във Франция претърпяха тежко поражение на местните избори миналия месец заради намаляващата популярност на френския кабинет, който не успява да пребори рекордно високата безработица. Затова и правителството реши да обяви стимули, за да насърчи създаването на нови работни места. Обявените мерки обаче нямат пряко отношение към преодоляването на рекордната безработица в страната, отбелязва Ройтерс.

Министрите намекват, че вероятно ще улеснят процеса по наемане и освобождаване на персонал, но перспективите за бърза промяна на колективните трудови договори избледняват, посочва агенцията.

Същевременно намаляването на бюрокрацията на пазара на труда е едно от изискванията, което Европейската комисия има към Франция.

Според доклад, с който Ройтерс разполага, правителството на Оланд е подготвило проектозакон, с който да намали бюрокрацията. Очаква се той да бъде представен на 22 април. Бюрократичните пречки обаче няма да намалеят драстично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още