IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще намалява бюджетния дефицит по-бавно от договореното с ЕК

Целта е да не се задушава икономическият растеж, заяви държавният секретар за бюджета Кристиан Екерт

10:08 | 08.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция ще намалява бюджетния дефицит по-бавно от договореното с ЕК

Франция отново е заплашена от спор с Европейската комисия. Държавният секретар за бюджета Кристиан Екерт съобщи във вторник, че Франция ще намалява по-бавно своя структурен бюджетен дефицит през 2016 г. и 2017 г., отколкото бе предвидено от ЕК. Целта била да не се задушава икономическият растеж, предава Ройтерс.

Изискванията на Брюксел били завишени с 0,8 до 0,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) за двете години. Френските плановете ще бъдат представени в сряда или четвъртък и ще се ориентират все пак по тези насоки. Досега обаче се предвиждаше свиване на структурния дефицит, т.е. без да се вземат предвид циклични колебания, с 0,2% от БВП през 2016 г. и с 0,3 на сто през 2017 г.

Франция наскоро получи от Комисията две години отсрочка, за да намали бюджетния си дефицит под бариерата от три процента от брутния вътрешен продукт. Преди това страната многократно пропусна да постигне целта за дефицита.

Втората по големина икономика в еврозоната след Германия страда от икономически спад и рекордна безработица, което натежава на данъчните приходи и по този начин на държавния бюджет. За 2015 г. правителството обеща да представи допълнителни мерки за икономии в размер на повече от 4 млрд. евро. Те ще бъдат обявени през текущата седмица. Екерт потвърди това, без да дава подробности.

Междувременно се очаква днес френското социалистическо правителство да обяви план за насърчаване на компаниите в страната да се модернизират. Президентът Франсоа Оланд обеща мерки, определени като ключови за съживяването, предава Ройтерс.

„Същността на нещата са инвестициите, инвестициите и пак  инвестициите“, заяви преди седмица финансовият министър Мишел Сапен. В петък пък Оланд обеща новите планове за действия да бъдат ключови за съживяването. Очаква се премиерът Манюел Валс да представи подробности по проекта след днешното заседание на правителството.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още