fallback

Гръцките банки печелят още спешна ликвидност

ЕЦБ е повишила тавана на механизма за спешна ликвидна помощ ELA с около 1,5 млрд. евро, твърди източник

22:31 | 22.04.15 г. 5

Европейската централна банка (ЕЦБ) е увеличила спешното финансиране на гръцките банки, което разкрива, че тегленето на депозити вероятно се ускорява на фона на забавянето на преговорите за спасителния план на страната, предаде Bloomberg.

ЕЦБ е повишила тавана на механизма за спешна ликвидна помощ, известен със съкращението ELA (от Emergency Liquidity Assistance), с около 1,5 млрд. евро до 75,5 млрд. евро в сряда, твърдят източници, запознати с решението.

„Повишаването на тавана разкрива, че отливът на депозити от гръцките кредитори продължава”, коментира Андреас Кутрас, анализатор в Touch Capital Markets Ltd. в Лондон. „Въпросът сега е кога ще се изчерпят обезпеченията срещу помощта – с други думи, още колко време остава?”

Финансовите министри от еврозоната ще се срещнат в Рига в Латвия на 24 април в пореден опит да убедят Гърция да извърши икономически реформи, така че да бъдат отблокирани плащанията по спасителния пакет, преди държавните финанси да пресъхнат. На гръцкия пазар днес предобладаваше оптимизмът, след като финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че вижда „сближаване” на гледните точки, а членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре отбеляза, че има напредък.

От февруари ЕЦБ, която всяка седмица преразглежда отпусканата сума, подпомага гръцките банки само по линия на ELA.

Гръцките кредитори разполагат с буфер от 2,9 млрд. евро след увеличението на ELA, посочва единият от източниците. Седмичните вливания на спешна ликвидна помощ имат за цел да покрият отлива на депозити, като буферите на ликвидност се поддържат около 3 млрд. евро, за да дадат време на Bank of Greece и ЕЦБ да реагират в случай на спешност.

Говорител на ЕЦБ е отказал коментар.

Атинската фондова борса нарасна с около 2% при затварянето на търговията в сряда, като основно за това допринесе скокът от 13% на индекса FTSE/Athex Banks. Доходността по тригодишните гръцки облигации се понижи със 196 базисни пункта до 27,62%.

Темата за дълговете на Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още