IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: ЕЦБ ще продължи да финансира гръцките банки

Немислимо е Атина да напусне еврозоната, посочва членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ

12:27 | 22.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кьоре: ЕЦБ ще продължи да финансира гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи да финансира гръцките банки, стига те да останат стабилни и да имат достатъчно обезпечения, заяви членът на Изпълнителния съвет на институцията Беноа Кьоре.

Притесненията за сблъсък между лявото правителство на СИРИЗА и нейните международни кредитори относно реформите, необходими за отключване на спасителните фондове, предизвикаха несигурност и изтегляне на депозити от гръцките банки. Те продължават да разчитат на програмата за спешна ликвидна помощ (ELA) от ЕЦБ, която бе предоставена с цел стабилизиране на местния банков сектор и избягване на по-нататъшни сътресения, въпреки че преговорите вървят мъчително бавно.

Експертите на ЕЦБ изготвиха предложение за намаляване на стойността на това обезпечение, съобщиха медии, позовавайки се на запознати с дискусиите хора. ЕЦБ отказа коментар пред Ройтерс.

Финансирането по ELA надхвърли 74 млрд. евро през този месец, след като гръцките банки пострадаха от изходящите потоци на депозити в размер на над 24 млрд. от декември до февруари.

"Сегашната ситуация очевидно не е устойчива и изисква бързо и решително действие от страна на гръцките власти, за да се обърне развоя на мача", каза Кьоре пред гръцкото издание Kathimerini.

Въпреки осезаемия напредък в преговорите с ЕС, МВФ и ЕЦБ, той изтъкна, че значителните различия остават и е необходима допълнителна работа.

По думите на Беноа Кьоре напускане на еврозоната от страна на Гърция е "немислимо".

Засиленият контрол върху капиталите също е една от обсъжданите хипотези. "Във всеки случай, не е в правомощията на ЕЦБ да взима решения от този сорт. Тези са от компетентността на националните власти", каза той.

"Еврозоната се нуждае от Гърция, също както Гърция се нуждае от еврозоната. Огромното мнозинство от гръцкото население иска да запази еврото. Отговорност на гръцкото правителство е да предприеме необходимите стъпки, за да се гарантира, че политиките са в съответствие с тези ясни предпочитания", посочи още той пред вестника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 1
крас
преди 9 години
ЧЕТА СТАТИЯТА НА СВИЛЕН ОТ 18 ФЕВРУАРИ:"Германия е против допълнително финансиране за гръцките банки"КАКВО СЕ СЛУЧИ ДНЕС ?"Финансирането по ELA надхвърли 74 млрд. евро през този месец, след като гръцките банки пострадаха от изходящите потоци на депозити в размер на над 24 млрд. от декември до февруари"ГРЪЦКИТЕ ВЛАСТИ ТИХО И БЕЗ ШУМ ОБЪРНАХА "развоя на мача"!!ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ЗА ВЕЛИКДЕН СА СИ ПОЛУЧИЛИ ПОДОБАВАЩИТЕ ИМ СЕ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ. И не само това. Никой от ЕС не им размахва пръст и не ги заплашва със санкции за сключено споразумение с ГАЗПРОМ!Някой схваща ли къде е разликата м/у Ципрас и ОГНЕБОРЕЦА или пък Орешарски и пелтека му, който ДЕЛИГИРА държавните си правомощия на някакъв долнопробен фриц ЙОТИНГЕР.ЙОТИНГЕР НИ ОПРАВИ С ГАЗПРОМ ПО МЪЖКИ. НЯМА ГАЗ , НЯМА МИЛИАРДИ, НЯМА БЪЛГАРИЯ.ХА ДА СА НИ ЧЕСТИТИ УПРАВНИЦИТЕ.ПРОДАДОХА ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
връща се в ЕЦБ и то с лихваи докато лихвите са положителни е важно евро-оборота да е на макс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
evtimvz
преди 9 години
Как няма да ги финансира. Всяко евро, изтеглено от гръцка банка, отново се връща при тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още