IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция получава повече време

Европейските партньори се отказват от поставения досега срок за предоставяне на детайлен списък с реформи

08:17 | 22.04.15 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция получава повече време

За пореден път Гърция получава повече време. Договореното през февруари изискване до края на април да бъде представен пълен списък с плановете за реформи на Атина, вече може да бъде трудно изпълнено, заяви късно във вторник представител на Еврогрупата в Брюксел. Резултатът: европартньорите се отказват от спазването на срока и дават на Атина повече време, предава DPA.

По-важен продължавал да е друг един срок – до 30 юни, след който се слага край на четиримесечното удължаване на програмата за гръцката помощ. Без споразумение за списъка с реформи не могат да се отблокират около 7,2 млрд. евро от последния транш. При реформите става дума преди всичко за засилване на борбата срещу укриването на данъци и приватизацията на летища и пристанища.

„Ние все още сме значително далеч, преди да можем да посочим, че се вижда резултат", заяви източникът по повод на експертните преговори по реформите. Финансовите държавни секретари на 19 страни от еврозоната ще обсъдят по-късно днес в конферентен разговор отново ситуацията. Гърция ще е тема и на срещата на финансовите министри от еврозоната в петък в Рига – специални споразумения обаче там не се очакват.

Председателят на еврогрупата Йерун Диселблум обаче вижда напредък в преговорите за пакета от реформи. Едно споразумение с партньорите от еврозоната все още е възможно да се сключи до края на април, заяви холандския социалдемократ във вторник в Хага, според информационна агенция ANP. „Ако е необходимо, ние ще добавим няколко допълнителни седмици".

Диселблум обаче предупреди, че разговорите стават прекалено дълги. Ситуацията е трудна за гърците, поясни ръководителят на финансовите министри от еврозоната.

След като по-рано през миналата седмица рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи още кредитния рейтинг на Гърция до клас „ССС“, Атина най-вероятно няма да успее да обслужи заемите си, ако не бъде постигнато споразумение до средата на май.

Представители на еврозоната продължават да изразяват загрижеността си, че Атина търси политическо споразумение на министерско ниво, без да се ангажира по-сериозно със заключенията на кредитните наблюдатели от МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия. Споразумение между гръцките власти и международните кредитори първо трябва да се постигне на ниво служители, преди финансовите министри да одобрят договора.

Затъналата в дългове Гърция се насочва след години на прекомерен дефицит към нормални нива. Атина е намалила през 2014 г. своя бюджетен дефицит до 3,5 на сто от брутния вътрешен продукт след 12,3% от БВП по-рано, съобщиха от европейската статистическа служба Евростат в Люксембург. Европейската комисия първоначално очакваше още по-добро ниво от 2,5%. В момента обаче страната няма защо да се тревожи за последствия заради дефицита, защото при условията на сегашното наказателно производство от Брюксел Атина има срок до 2016 г., за да отговори на Маастрихтските изисквания за дефицит от 3 на сто.

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 0
ДХДО
преди 9 години
Ами това те питам : правителствени харчове и субсидиране на икономиката , само по себе си лява или дясна политика е?А , когато държавните разходи и субсидиите формират половината икономически обем (БВП), за отстояването на какви десни икономически принципи можем да говорим ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
evtimvz
преди 9 години
Пример за "ляво" - национализиране на сметките на общините.Пример за "ляво" - национализиране приходите на черквите.Чакай още!А това твое твърдение - "......"свалят" дела на субсидиите в БВП на ЕС от 60 на 55 % ... " с въпросителна накрая е толкова неясно, че трябва да го поясниш по-подробно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
pinoccio
преди 9 години
Абе, колега, Китай трябва да има 10 години по 50% бюджетен дефицит, за да ги спретне тия цифри. Каквото и да си прочел, ти как ги мислиш тия работи, като Китай няма никаква социална система и харчи по-малко пари и от нашия НОИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 5
SS-23
преди 9 години
Виждал съм аналогични, но по-стари графики.И какво става ясно , съвсем простичко казано - богатите са "богати", не защото имат нещо константно и стабилно, а просто защото имат да връщат. Техният "кеш" с който те са "богати" - фактически за заемни пари, които те имат да връщат. И ако предположим хипотетично, че си върнат заемите, дали вече реално ще са "богати", а няма да са даже под нашето ниво?! "Богатството" "назаем", дали наистина е богатство ?!???На обратният полюс виждаме, че са "бедните" - Русия, България (все още), които относително погледнато - нямат да връщат ! Е кое е по-добре - да "имаш" 1 млн. кредитни по сметка, за "развиване на бизнес", а да трябва да връщаш с лихвите 2 млн. и да си постоянно в стрес (заради желанието да си "успял") или да имаш 50 хилки своя суха пара, да си взимаш заплатка и да свиркаш ?Я да видя сега - "плюс" значи 50 хилки и спокойствие, "минус" - 1 млн. и стрес! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 0
ДХДО
преди 9 години
"А и това да е урок за всички "леваци"..."хахахаха :)) ... и как викаш ще бъде даден урок на леваците ? Като от евро-комисията "свалят" дела на субсидиите в БВП на ЕС от 60 на 55 % ? Ти сигурен ли си, че можеш да се оправиш кое е "ляво" , кое е "дясно"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
Стефчо
преди 9 години
сериозен източник, то по същата логика можеше да посочиш и Сороска правда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
roli5
преди 9 години
От времето на Буров до днес включително ни управляват национални предатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 3
крас
преди 9 години
РЕФОРМИТЕ, КОИТО СЕ ОТЛАГАТ СА "приватизацията на летища и пристанища"!!КАТО ИМ ВЗЕМЕТЕ НА ГЪРЦИТЕ ЛЕТИЩАТА И ПРИСТАНИЩАТА КАКВО ДРУГО ОСВЕН НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО ИМ ОСТАВА. СТРАННОТО В СЛУЧВАЩОТО СЕ Е, ЧЕ СИРИЗА ДОРИ НЕ ПРАВИ ОПИТ ДА НАПРАВИ ДЕСЕКЦИЯ НА ДЪЛГА, А СВЕЖДА НЕЩАТА ДО НЯКАКВО ПОЛИТИЧЕСКО ГОВОРЕНЕ. Въпрос е и дали този дълг е БРУТЕН ВЪНШЕН включваш и ЧАСТНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ или е само ДЪРЖАВНО ГАРАНТИРАН?Този въпрос стои и пред нас защото разликата м/у БРУТНИЯ и ДЪРЖАВНОГАРАНТИРАНИЯ НИ ДЪЛГ е впечатляваща.В света на капитала има толкова страни неща като тези с последните 3,1 млрд. ? облигации на българското правителство листвани на Люксенбургската борса.КОЛКО ОТ ТАЗИ ЕМИСИЯ Е ПРОДАДЕНА И ЗАЩО НЕ СА ПУБЛИКУВАНИ ПАРАМЕТРИТЕ Й ?ЗАЩО ЕМИСИЯТА Е "временна" И ЩЕ СЕ ПРЕОБРАЗУВА В "постоянна" КОГАТО ЩЕ ЦЪФНАТ И ПАРАМЕТРИТЕ И С ДОХОДНОСТ ДОСТИГАЩА ДО 10% ?Защо с тези дъргове се изплащат задължения на някаква частна банка каквато е КТБ?УПРАВЛЯВАТ НИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Външният дълг на Китай към края на юни 2013 г. възлиза на 771,95 млрд. щатски долара, сочат публикуваните в понеделник данни на държавната администрация на валутен контрол на КНР. Сумата не включва външните дългове на административните зони Хонконг, Макао и Тайван.Още по тематаПроизводствената активност в Китай нарасна до 6-месечен връхПродажбите на дребно в Китай нараснаха с 13,4% през августОбщият размер на държавния дълг на Китай към търговски предприятия е в размер на 309,5 млрд. долара, докато международните търговски заеми на втората по сила икономика в света са 403,31 млрд. долара. Заемите, емитирани от чуждестранни правителства и международни финансови институции са оценени на 59,14 млрд. долара.80,79% от общия външен дълг на КНР се изчислява в щатски долари, 5,96% - в евро, а 5,53% - в японски йени, припомня ИТАРТАСС.В края на 2012 г. външният дълг на Китай достигна 736,99 млрд. долара, записвайки ръст от 42 млрд. долара, или 6%, в сравнение с предходната година. Съотношението на дълга към БВП пък бе 8,96%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
На същия този сайт при насочване на показалеца към картата на света US - 105Китай - 40,7 . Може да има грешка някъде .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още