IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки печелят още спешна ликвидност

ЕЦБ е повишила тавана на механизма за спешна ликвидна помощ ELA с около 1,5 млрд. евро, твърди източник

22:31 | 22.04.15 г. 5
Гръцките банки печелят още спешна ликвидност

Европейската централна банка (ЕЦБ) е увеличила спешното финансиране на гръцките банки, което разкрива, че тегленето на депозити вероятно се ускорява на фона на забавянето на преговорите за спасителния план на страната, предаде Bloomberg.

ЕЦБ е повишила тавана на механизма за спешна ликвидна помощ, известен със съкращението ELA (от Emergency Liquidity Assistance), с около 1,5 млрд. евро до 75,5 млрд. евро в сряда, твърдят източници, запознати с решението.

„Повишаването на тавана разкрива, че отливът на депозити от гръцките кредитори продължава”, коментира Андреас Кутрас, анализатор в Touch Capital Markets Ltd. в Лондон. „Въпросът сега е кога ще се изчерпят обезпеченията срещу помощта – с други думи, още колко време остава?”

Финансовите министри от еврозоната ще се срещнат в Рига в Латвия на 24 април в пореден опит да убедят Гърция да извърши икономически реформи, така че да бъдат отблокирани плащанията по спасителния пакет, преди държавните финанси да пресъхнат. На гръцкия пазар днес предобладаваше оптимизмът, след като финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че вижда „сближаване” на гледните точки, а членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре отбеляза, че има напредък.

От февруари ЕЦБ, която всяка седмица преразглежда отпусканата сума, подпомага гръцките банки само по линия на ELA.

Гръцките кредитори разполагат с буфер от 2,9 млрд. евро след увеличението на ELA, посочва единият от източниците. Седмичните вливания на спешна ликвидна помощ имат за цел да покрият отлива на депозити, като буферите на ликвидност се поддържат около 3 млрд. евро, за да дадат време на Bank of Greece и ЕЦБ да реагират в случай на спешност.

Говорител на ЕЦБ е отказал коментар.

Атинската фондова борса нарасна с около 2% при затварянето на търговията в сряда, като основно за това допринесе скокът от 13% на индекса FTSE/Athex Banks. Доходността по тригодишните гръцки облигации се понижи със 196 базисни пункта до 27,62%.

Темата за дълговете на Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 23 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Това ELA е много хубаво съкращение :). На гръцки му викат "Ела ела" :DA иначе, както казваше една колежка.. по-добре ужасен край отколкото ужас без край. Ако ги бяха оставили да фалират и да върнат драхмата веднага, когато се почна наливането, до сега и ЕК и ЕЦБ и ЕЗ и самата Гърция щяха да са на пътя на растежа и проблемите да изглеждат като лош спомен от миналото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
evtimvz
преди 9 години
Писал съм и преди - тази ликвидна помощ се отпуска, защото се изтегля от гръцките банки почти веднага. След това се връща в европейските банки. Гърците си теглят спестяванията и ги внасят навън. А гръцките банки задлъжняват все повече, защото, както и ***, трябва да ги връщата. А дали ще могат след време? За да стане гърците трябва да си върнат парите от европейските банки. Но едва ли ще стане скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Цялата работа покрай тоя фонд ELA издиша от всякъде :-).75 млрд. Спешна ликвидна помощ? То там по върховете европолитически светва ли му лампата, че туй е 2/3 българското БВП и че на практика в гърция няма банкова система. Никаква. Никога не могат да влязат в владение на залога в случай на фалит.Ако политиците продължават да се правят, че не виждат реалността тя ще ги цапне през челата изненадващо. Скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Интересно - какви са тези обезпечения , които извират от някъде и колко са боклучави . Ако са ипотеки - на каква цена се изкупуват като % от номинала . Това ще покаже - застрахова ли се ЕЦБ от фалит или обратно - обвързва се и няма да допусне обезценката им .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още