IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания е една стъпка по-близо към членството в Европейския банков съюз

Скандинавската държава би могла да бъде първата страна извън еврозоната, чийто банков сектор може да бъде надзираван от ЕЦБ

12:30 | 02.05.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дания е една стъпка по-близо към членството в Европейския банков съюз

Дания е една стъпка по-близо към присъединяването си към Европейския банков съюз. Това се случва, след като през седмицата правителството съобщи, че подкрепя стъпката, и получи одобрение от основната опозиционна политическа партия, която най-вероятно ще спечели изборите, насрочени за по-късно тази година, пише Ройтерс.

Дания би могла да бъде първата страна извън еврозоната, чийто банков сектор може да бъде надзираван от Европейската централна банка (ЕЦБ). Това би защитило датските банки, но от друга страна те ще трябва да се съобразяват с регулации, съставени далеч от Копенхаген.

В доклад на Министерството на правосъдието на Дания се посочва, че членството в банковия съюз няма да доведе до отказ от суверенитет. Това означава, че скандинавската държава може да продължи с плана без да провежда референдум по въпроса.

„Дания иска да стане член на банковия съюз, когато се посрещнат определени условия. Получихме позитивни сигнали от страна на Европейската комисия, че Дания може да участва в преговорите по присъединяване“, коментира министърът на икономиката Мортен Остергард.

Едно от основните условия на Дания е Брюксел да отсъди, че ипотечните облигации ще се считат за високоликвидни активи, които банките да използват като буфер срещу пазарни шокове без допълнителна помощ.

Още от миналата година ЕК обмисля дали датските ипотечни облигации, чийто пазар е вторият по големина в Европейския съюз, се вписват в категорията, но все още няма финално решение.

Положителният доклад на правителството идва няколко месеца, след като Централната банка на Дания призова възможно най-скоро страната да се присъедини, за да се запознае по-рано с регулациите, които все още се донастройват.

Предоставяйки надзорните правомощия за своите банки на ЕЦБ, Дания ще изгуби голяма част от автономията си по отношение на контрола и преобразуването на финансовата система, посочва още Ройтерс.

Решението за членство трябва да вземе парламентът. То ще бъде взето най-вероятно след лятото и след парламентарните избори, които дясноцентристките либерали най-вероятно ще спечелят. Партията вече заяви, че подкрепя идеята.

Двете най-големи банки, опериращи в Дания - Danske и Nordea – подкрепят идеята, докато третата по големина Jyske сякаш е против.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis10
преди 8 години
Глей са в Китай не е "някакво ком. управление" а си е комунизъм. Имат планова икономика, пленуми, партия и т.н. И както виждаме са най-голямата икономика в момента. И стига с тея американски постулати от рода на "руско мислене", защото в Русия в момента е див капитализъм не е като в Китай. На Газпром бившия Рем Вяхирев едвам го махнаха от там и сега е Милер. А при нас е Златев още от време оно и те клати той не някой от новите шефове на Лукойл или Газпром. И аз какво съм виновен за пернишкия крадец, Доган или Златев ??? Тях трябва да псуваш не Русия - руската държава не ни е виновна за нашите бандити ок ? И темата е за Дания, не за комунизма все пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
European
преди 8 години
Защо се опитваш да казваш на черното - бяло ?!Защо тарикатски пропускаш да споменеш, че в България нямаше лустрация и мръсните ***, под най различни имена(БКП/БСП/АБВ) не са спирали да управляват България. За тези 25 години, може би едва 2 години да се събират некомунистическо управление.Нямало било руско/съветско влияние - Нефтохим и монопола на горивата на Лукойл, монопола на газта, монопола за ядреното гориво. В Китай може и да има някаква форма на комунизъм, но тя не е "наведена форма" пред Русия, каквато е нашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis10
преди 8 години
ами като погледна ЗАПАДНОТО МИСЛЕНЕ е живот на заем и всичко тъне в дългове, като гледам в момента руското мислене не Съветското ами имат 10% дълг на GDP а Германското, Американското и Английското мислене имат над 100% GDP дълг. Ееее ти ше плащаш ли за покера на банкерите ?!? Ами аз не искам ти ако те кефи плащай им и се омайвай от лихви ..... И от колко години управляват ДЕМОКРАТИ в България ?? От кога сме в ЕС ?? И колко дълг имахме преди ЕС и сега мм ?? Кажи ми господин тарикатос, нали сега са демократи няма съветско руско, комунистическо мислене (макар, че Китай са дървени комунисти и са номер 1 икономика) ееее ?? Някви извинения да имаш за западното мислене, за живота на заем ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
European
преди 8 години
"michaelis10" "Stefan--L"25 години България се влачи в своето развитие заради подобно дефектно, носталгично, вредно и в унисон с руските интереси мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
European
преди 8 години
Моят коментар е към коментара на преждеговорищия - пропуснах само кавичките с които да отделя използвания от него израз "***".Както по долу съм писал ЕС за мен е без алтернатива и дивотии от типа "напускане" и очакван от това успех, за мен са глупави и несериозни.Я сега да ми обясниш , как точно работя за Америка ???А "michaelis10" "Stefan--L" за кого работят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Доброволно?Те сигурно още не знаят!Само един *** да купят и сделката е готова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Единствено Америка има интерес Европа да е слаба! И ти работиш за това, момиченце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis10
преди 8 години
тея пичове Дания щом доброволно искат да си слагат окови това си е техен проблем. Никой няма да им троши хатъра, когато искат някой да е шеф на собствените им пари и да им нарежда какво да правят, ок техен си е избора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis10
преди 8 години
Аз никога не съм бил фен на БКП/БСП и т.н. , но статистически ти живееш в СОБСТВЕН апартамент, благодарение именно на тях, както и болшинството *** като тебе. Сега в тоя момент то е проста математика, че със заплата от 1000 лв. няма как да си купиш жилище за 80 000 евро или 160 000 лв. нали ? Аз също кряках против комунистите, но като се направи съпоставка между сегашните "демократи" и тогавашните комунисти, ако трябва да избирам май бих избрал тези предишните да ти кажа честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 12
European
преди 8 години
*** съюз е без алтернативен. Всякакви проруски глупости за излизане, напускане, сгромолясване и незнам още какво си, са смехотворни. Няма как да е "модерно" излизането от единствената алтернатива за бъдещето на европейските народи. Дори любимата на русофилите - Русия, копира модела на ЕС в опита си да оцелее като държава в днешния променен свят. Бедността на българите НЕ се дължи на ЕС, а на разкракчената и предателска политика на така наречената БСП(БКП).Бъдещето е във федерално устроен ЕС, колкото и това да не се иска на Русия и на кликата около Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още