IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank се връща към изплащането на дивиденти за първи път от 2007 г.

За целта германският кредитор е заделил 57 млн. евро за тази година

18:34 | 07.05.15 г. 1
Commerzbank се връща към изплащането на дивиденти за първи път от 2007 г.

Commerzbank е заделила 57 млн. евро за изплащане на дивиденти през тази година, с което германският кредитор планира да зарадва акционерите си за първи път от 2007 г. насам, предава Financial Times.

"Ние планираме дивиденти за финансовата 2015 г., които ще се изплащат на тримесечие", каза в четвъртък Мартин Блесинг, главен изпълнителен директор. "Въпреки това ние трябва да изчакаме, независимо дали това ще бъде достатъчно, до края на годината".

Връщането към изплащанията на дивиденти ще бъде символичен момент в пътуването обратно към стабилизирането на втория по големина кредитор в Германия, който не е зарадвал акционерите си от началото на финансовата криза преди 8 години.

След огромните загуби между 2008 г. и 2011 г. Commerzbank положи усилия по подобряване на рентабилността и да укрепи баланса си. През миналата седмица банката успя успешно да увеличи капитала си с 1,3 млрд. евро, а съотношението на капитала от първи ред нарасна до стабилните 10,2 на сто.

Главният финансов директор Щефан Енгелс заяви, че банката планира да увеличи съотношението до "значително повече от 10 на сто" до края на тази година и предупреди, че покачването на капитала е "ясен приоритет" над изплащането на дивиденти.

Commerzbank потвърди резултатите, които публикува миналата седмица заедно с данните капиталовата адекватност, заявявайки, че е постигнала нетна печалба от 366 млн. евро, или 32 цента на акция, през първото тримесечие спрямо 200 млн. евро година по-рано. Приходите пък достигнаха 2,78 млрд. евро в сравнение с 2,26 млрд. евро през първото тримесечие на 2014 г.

Скокът се дължи главно на инвестиционното банкиране и на бизнеса с банкиране на дребно, посочи кредиторът.

Оперативната печалба от инвестиционното звено нарасна с 40,2 на сто до 300 млн. евро, подпомогната от силното представяне при инструментите с фиксирана доходност и валутната търговия, където приходите са се повишили с 45 на сто въпреки високата волатилност на валутните пазари.

При банкирането на дребно пък оперативната печалба се покачи с 45 на сто до 161 млн. евро, тъй като Commerzbank планира повече продукти за управление на богатството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
polki
преди 8 години
мисирката не можа да дочака дивидента тук :(:(:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още