IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank наказа двама свои трейдъри за манипулиране на курса на злотата

Опитът за манипулация се е състоял през януари, посочи говорителят на германския кредитор

15:42 | 21.05.14 г.
Commerzbank наказа двама свои трейдъри за манипулиране на курса на злотата

Commerzbank блокира дейността на двама трейдъри поради подозрение, че са опитвали да манипулират обменния курс на полската злота спрямо еврото в редовната търговия, предава CNBC.

Новината идва ден след като германският финансов регулатор Bafin заяви, че притежава ясни доказателства, че пазарни участници са се опитали да повлияят на движенията на валутни курсове. Разследването бе разширено допълнително, включвайки голяма част от кредиторите на пазара.

Международните разследвания на валутните пазари и референтните ставки в последните месеци показват, че банките все още се борят да контролират поведението на някои трейдъри дори и след регулаторния натиск, който последва финансовата криза от 2008 г.

Поне един от двамата трейдъри на Commerzbank е базиран в централата на кредитора във Франкфурт. Глобалните разследвания обаче са насочени най-вече към Лондон, който продължава да е най-големият център за форекс търговия в света.

"Вярваме, че този инцидент е изолирано събитие и такова, при което банката и съответните лица по никакъв начин не са се облагодетелствали", посочиха от Commerzbank в официално изявление.

Според говорителя на банката опитът за манипулация се е състоял през януари, като единият от трейдърите е бил наказан още през февруари. След осъществено вътрешно разследване пък вторият валутен дилър е бил разкрит през май.

В продължение на месеци властите в Съединените щати, Великобритания, Швейцария, Германия и Сингапур проучват дали трейдъри от различни банки са работили заедно, за да повлияят на валутните курсове. В обсега на регулаторите попада и това дали пазарните експерти са търгували за сметка на клиентите си, излагайки на риск средствата им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още