IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване разкрива признаци на манипулация на фиксинга на златото

Необичайните модели на търговия при определянето на следобедния фиксинг са признак за заговор и трябва да бъдат разследвани, твърдят експерти

17:10 | 28.02.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Проучване разкрива признаци на манипулация на фиксинга на златото

Фиксингът на златото в Лондон – основният стандарт, по който миннодобивните компании, бижутерите и централните банки оценяват метала, може да е бил манипулиран в продължение на цяло десетилетие от банките, които го определят, твърдят експерти, цитирани от Bloomberg.

Наличието на необичайни модели на търговия около 3 часа следобед в Лондон, когато т. нар. следобеден фиксинг се определя чрез частен конферентен разговор между пет от най-големите търговци на злато, е признак за заговор и трябва да бъде разследвано, пишат в анализ професор Роза Абрантес-Мец от Stern School of Business към Нюйоркския университет и Албърт Мец, управляващ директор в Moody’s Investors Service.

„Структурата на този бенчмарк определено дава възможност за заговор и манипулация и емпиричните данни сочат изкуственост на цените“, пишат те в чернова на доклада, който още не е публикуван. „Възможно е между участниците да възниква сътрудничество.”

Това е първото проучване, което повдига въпроса за възможността петте банки, контролиращи вековния стандарт - Barclays Plc, Deutsche Bank AG, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings Plc и Societe Generale SA - да работят активно заедно, за да манипулират бенчмарка. То засилва също напрежението, оказвано върху компаниите, да променят начина, по който се калкулира курсът. Различни органи по света, вече разследващи манипулации на лихви или валутни курсове, обръщат поглед към пазара на злато на стойност 20 трлн. долара в търсене на нарушения.

Служители в London Gold Market Fixing Ltd., компанията собственост на банките, която администрира курса, се препратили запитването за коментар към Societe Generale -  в момента председател на групата. Представители на Barclays, Deutsche Bank, HSBC и Societe Generale са отказали коментар на анализа и бъдещето на бенчмарка.

Абрантес-Мец е съветник на Европейския съюз и на Международната организация на комисиите за ценни книжа по въпроси за финансови показатели и стандарти. Нейният анализ от 2008 г. „Манипулация на Libor-а?” допринесе за разкриването на манипулирането на междубанковата лихва в Лондон, което доведе до налагането на глоба в общ размер от близо 6 млрд. долара на фирми, сред които Barclays Plc и UBS AG.

Ритуалът по определянето на нивото на фиксинга датира от 1919 г., когато търговците са се срещали в облицована с дърво стая в офиса на Ротшилд в Лондон. Днес фиксингът се изчислява два пъти дневно чрез телефонни конференции в 10:30 сутринта и в 3 часа следобед местно време. Разговорите обикновено продължават 10 минути, въпреки че е възможно да отнемат и час.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
divo
преди 10 години
"съхранява стойност", "пренасяне на стойност във времето", "перфектните пари"...Единственото, което се пренася във времето е човешката глупост!Златото е средство за контрол над промити мозъци, както валутния борд, еврозоната и златния стандарт.Фиатните пари издавани от централните банки и контролирани от избираеми правителства, трябва да регулират икономиката да работи на пълни обороти: ниска безработица и ниска инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още