fallback

Турция ще развива "Турски поток" съобразно своите интереси

Преговорите за реализацията му с „Газпром” продължават, заяви турският енергиен министър

09:39 | 22.05.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки забавянето на споразумението между Русия и Турция относно новия газопровод по дъното на Черно море, Анкара няма намерение да се откаже от него. Това става ясно от думите на енергийния министър на Турция Танер Йълдъз, цитирани от РИА Новости.

По негови думи „Турски поток”, каквото име придоби в публичността газопроводът, е проект, който страната ще развива, но спрямо своите национални интереси.

„Турция мисли за своите национални интереси, работейки над „Турски поток”, каза той и допълни, че преговорите за реализацията му с „Газпром” продължават.

Всъщност „Газпром” вече съобщи, че ще започне строителството на „Турски поток”, дори и без постигнати договорки с Анкара. Така Русия рискува да остане с газопровод до средата на Черно море, но газовия гигант е убеден, че ще има споразумение с турската страна.

Руското издание „Коммерсант” посочи в свой анализ, че началото на строителните работи дава предимство на Турция при преговорния процес. От друга страна обаче „Газпром” губи по 25 млн. долара месечно от изчакването в пълна готовност за започване на строителството.

От българска страна коментарите са, че „Турски поток” няма икономическа обосновка.

Доскоро коментарите бяха, че именно поради липсата на изгода, проектът няма да се състои. Вчера обаче председателят на енергийната комисия в Народното събрание – депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, вече не изключи реализацията на газопровода, макар и не в предвидения обем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още