fallback

Moody's: Grexit ще промени характера на еврозоната

Съставът на валутния съюз трябва да бъде постоянен, смятат от агенцията

09:59 | 29.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Едно излизане на Гърция от еврозоната няма да остане без последствия, тъй като ще промени характера на валутния съюз, който по същество трябва да бъде постоянен, посочи в четвъртък старши анализатор в Moodу's.

Много експерти и наблюдатели смятат, че Гърция може да бъде принудена да излезе от еврозоната, ако затъналата в дългове страна не успее да постигне сделка с международните си кредитори и да отключи замразените спасителни средства.

"Ние не мислим, че един Grexit би бил маловажен", каза Катрин Мюлбрьонер, заместник-председател на кредитната агенция Moodу's в интервю за Ройтерс.

Евентуално напускане на еврозоната от страна на Гърция "ще промени облика и естеството на паричния съюз, който трябва да бъде постоянен", изтъкна Мюлбрьонер. Според нея ако Grexit стане факт, Португалия също ще бъде изложена на "риск от зараза".

По думите на заместник-председателя на Moodу's въпреки че вариантът с излизане от еврозоната е бил ограничен от мащабните количествени улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ), започнали през март, подобно развитие би засегнало представянето на частния сектор.

"Не е ясно как ще се развият нещата", продължи тя. "Правителствата по принцип са защитени от количествените улеснения на ЕЦБ. Това е по-малко сигурно за банковото финансиране и корпоративното финансиране и тяхната способност за достъп до пазарите".

Въпреки че лесните пари на ЕЦБ представляват "огромна помощ" за еврозоната и намаляват натиска върху правителствата, "лихвените проценти ще останат закотвени на много ниски нива, като после ще могат само да отидат в една посока, която е нагоре", каза още тя.

"На фона на толкова ниските лихви и подобряването на условията за финансиране, натискът за правителствата се пренесе към предприемането на агресивни мерки във фискалната политика. Това е ясно за цялата еврозона", добави Катрин Мюлбрьонер.

Повече за преговорите можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:33 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още