IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и ЕС сближават бавно позициите си

Има напредък по отношение на ДДС, но са нужни още предложения за реформи, твърди Валдис Домбровскис

16:53 | 27.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Реформите, свързани с бюджетните цели, пенсиите и пазара на труда, както и с гражданските услуги са основните проблеми, които все още не са окончателно съгласувани  между Гърция и международните кредитори на страната, съобщи Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог, посочи, че има известен напредък особено по отношение на данъка добавена стойност, но спешно са необходими още предложения за реформи, за да се  постигне споразумение преди Гърция да свърши парите.

„Има все още важни области за обсъждане както що се отнася до бюджетните цели за първичен бюджетен излишък, така и проблеми, свързани с пенсионната реформа, пазара на труда, гражданските услуги“, посочи той на пресконференция. „Ясно е също така, че трябва да постигнем споразумението много бързо, тъй като вече закъсняваме с около месец от  първоначалните планове. Знаем, че ликвидната ситуация в  Гърция е доста затруднена, така че има всички причини да вървим напред колкото се може по-бързо“, допълни Домбровскис. 

Междувременно в дебатите за решаването на гръцкия дългови проблем се задълбочават и критиките към финансовия министър на страната Янис Варуфакис. Преди ден германският му колега Волфганг Шойбле го апострофира, след като Варуфакис бодро обяви, че преговорите са пред приключване. А сега и президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер критикува остро гръцкия финансист.

„Той въобще не помага за процеса“, заяви Юнкер пред новинарската агенция MNI (Market News International). „Варуфакис е финансов министър на една страна, която е изправена пред големи проблеми, но не показва по нищо, че го знае“, заяви Юнкер в интервю за медията.

Повече доверие Юнкер има към гръцкия премиер Алексис Ципрас. „Намирам го за симпатичен, за много конструктивен, и имам приятелско отношение към него“. Лявата партия Сириза обаче Юнкер нарича „ненормална партия“. Той не се доверява на групировката, тъй като в самата Сириза имало сериозен микс от различни тенденции.

Гръцкият премиер от крайната левица, който е на власт от началото на годината, се опитва да избегне нови мерки, определяни като строги икономии, и от седмици води трудни преговори с кредиторите на страната начело с ЕС и Международния  валутен фонд (МВФ).

Целта му е да издейства отпускането на целия или на част от оставащия транш на стойност 7,2 милиарда долара по програмата за международно финансово подпомагане на Атина, припомня DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още