IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Grexit ще промени характера на еврозоната

Съставът на валутния съюз трябва да бъде постоянен, смятат от агенцията

09:59 | 29.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's: Grexit ще промени характера на еврозоната

Едно излизане на Гърция от еврозоната няма да остане без последствия, тъй като ще промени характера на валутния съюз, който по същество трябва да бъде постоянен, посочи в четвъртък старши анализатор в Moodу's.

Много експерти и наблюдатели смятат, че Гърция може да бъде принудена да излезе от еврозоната, ако затъналата в дългове страна не успее да постигне сделка с международните си кредитори и да отключи замразените спасителни средства.

"Ние не мислим, че един Grexit би бил маловажен", каза Катрин Мюлбрьонер, заместник-председател на кредитната агенция Moodу's в интервю за Ройтерс.

Евентуално напускане на еврозоната от страна на Гърция "ще промени облика и естеството на паричния съюз, който трябва да бъде постоянен", изтъкна Мюлбрьонер. Според нея ако Grexit стане факт, Португалия също ще бъде изложена на "риск от зараза".

По думите на заместник-председателя на Moodу's въпреки че вариантът с излизане от еврозоната е бил ограничен от мащабните количествени улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ), започнали през март, подобно развитие би засегнало представянето на частния сектор.

"Не е ясно как ще се развият нещата", продължи тя. "Правителствата по принцип са защитени от количествените улеснения на ЕЦБ. Това е по-малко сигурно за банковото финансиране и корпоративното финансиране и тяхната способност за достъп до пазарите".

Въпреки че лесните пари на ЕЦБ представляват "огромна помощ" за еврозоната и намаляват натиска върху правителствата, "лихвените проценти ще останат закотвени на много ниски нива, като после ще могат само да отидат в една посока, която е нагоре", каза още тя.

"На фона на толкова ниските лихви и подобряването на условията за финансиране, натискът за правителствата се пренесе към предприемането на агресивни мерки във фискалната политика. Това е ясно за цялата еврозона", добави Катрин Мюлбрьонер.

Повече за преговорите можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
А едно оставане на Гърция как би променило характера на Еврозоната ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
И така след има няма 200 години мое и да си върнат борча , а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
ANIT2000
преди 8 години
ВЕРНИЯ ПЪТ Е МНОГО ТРУД,МАЛКА И РАБОТЕЩА АДМИНИСТРАЦИЯ,ДОХОДИ СЪОБРАЗЕНИ С ИКОНОМИКАТА,ПАЗАРНА ИКОНОМИКА,А НЕ КАКТО Е СЕГА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Гърция иска само едно - лихва до 0,2% и постепенно да си връща дългът Лихва до 0,1% е верният път защото Италия с 132% (2 трилиона) дълг е следващата а не Португалия която също е на ред но техните дългове да смешни спрямо Италия ,Франция и Испания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още