IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ahold и Delhaize потвърдиха сливането си за 25 млрд. евро

Новата компания ще бъде четвъртата по големина в Европа и петата по големина в САЩ

12:58 | 24.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ahold и Delhaize потвърдиха сливането си за 25 млрд. евро

Европейските вериги супермаркети Ahold и Delhaize потвърдиха дългоочакваното си 25-милиардно сливане. Те обединяват сили в опит да конкурират най-големия търговец в света Walmart на неговата американска територия, пише Financial Times.

Ahold са холандци, а Delhaize – белгийци, но всеки един от тях генерира огромна част от продажбите си в САЩ чрез веригите си Stop and Shop и Food Lion.

Комбинацията от двете дружества ще създаде петия по големина търговец на дребно в САЩ. Освен това сливането ще формира и четвъртия по големина ритейлър в Европа чрез наличието на 6 500 магазина и 375 хил. служители и обслужването на 50 млн. души всяка седмица.

Акционерите на Ahold ще притежават близо 61% от новата компания, а акционерите на Delhaize – останалите 39% от капитала. Сделката се оценява на близо 25 млрд. евро. Тя е структурирана така, че акционерите на Delhaize ще получат 4,75 обикновени акции на Ahold в замяна на една своя.

Освен това Ahold ще прекрати програмата си за обратно изкупуване на акции, въпреки че близо 1 млрд. евро ще бъдат върнати към акционерите чрез натрупаната капиталова печалба и сплит на акциите преди финализирането на сделката.

Първоначално анализаторите изразиха скептицизъм относно потенциала за намаляване на разходи, за което компаниите предричат, че ще достигне 500 млн. долара годишно след 3 години. Директорът на Ahold Дик Боер коментира, че целта е висока, но все още постижима. Спестените разходи ще бъдат генерирани от увеличение на цените в САЩ.

От Bernstein, които първоначално описаха сделката като „много лоша идея“, смекчиха критиките относно сливането. От анализаторската компания смятат, че решението е добра новина за акционерите на Ahold.

Сделката се очаква да бъде приключена в средата на 2016 г., а еднократните разходи за достигане на планираните синергии възлизат на 350 млн. евро. Очаква се и одобрение на регулаторните органи, имайки предвид, че магазин на групата има от САЩ чак до Индонезия.

Освен това е възможно да бъдат съкратени хора, въпреки че и двамата ръководители не назовават точен брой. Според Боер ефективността е част от сделката.

Самият той ще стане главен изпълнителен директор на новата група, докато изпълнителният директор на Delhaize Франс Мюлер ще бъде негов заместник и ще съблюдава интеграцията между двете компании.

На ниво Борд на директорите – председателят на Борда на Delhaize Матс Янсон ще поеме поста в Ahold Delhaize. Ян Хомен, който е председател на СД на Delhaize ще бъде назначен за негов заместник. Янсон ще има и още един заместник – директорът на Delhaize Жак де Ваклеро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още