fallback

СИРИЗА е шокирана от исканията на еврозоната

Дори Der Spiegel описва част от мерките като преднамерено унизителни за Гърция, пише Kathimerini

00:17 | 13.07.15 г. 24

В Атина расте тревогата, че натискът на кредиторите ще предизвика разделение в управляващата партия СИРИЗА, предава кореспондентът на The Guardian в южната ни съседка. Еврогрупата ще изиска от страната редица законодателни промени, които спешно, в рамките на 3 дни, трябва да бъдат разгледани и одобрени от правителството и парламента. 

The document tha #eurogroup propose to the leaders for an agreement #greece pic.twitter.com/cdVopDE3qV

— Giovanna Pancheri (@giopank) July 12, 2015

Водещи членове на партията определят тези искания като „пълно изнудване”. Коментарите са, че досега имаше подкрепа премиерът Алекси Ципрас да направи каквото е необходимо, за да не излезе страната от еврозоната. В момента обаче се появяват опасенията за възникване и на политическо напрежение, ако бъдат приети всички искания на еврозоната.

Междувременно дори и германското издание Der Spiegel определи мерките за Гърция като „списък на ужасите” и говори за преднамерено унижение на страната, отбелязва Kathimerini. Отрицателни коментари се появиха и в други водещи европейски издания. На първата си страница днешният (13 юли) брой на The Guardian е категоричен: "Европа си отмъщава на Ципрас". Френският Liberation пък пита "На какво си играе Германия?". 

Daily Mail пък е публикувал на първата си страница снимка на германския финансов министър, с думите: "Ще ви направя предложение, което не можете да приемете". 

В Twitter пък ързо набира популярност хаштагът #ThisIsAcoup ("Това е преврат" - бел. ред), чрез който потребителите показват несъгласие със случващото се в Брюксел и натиска, на който е подложен гръцкият премиер Алексис Ципрас. В социалната мрежа се чуват и призиви Ципрас да напусне срещата.  

Припомняме, че чернова на споразумението, която се появи в Брюксел, докато лидерите на еврозоната търсят решение за гръцката криза, предвиждат на първо време Гърция да приеме законодателни промени за повишаване на ДДС и реформа в осигурителната система. Искания има и за промени в съдебната власт и пълната независимост на стастическия огран на Гърция – ΕΛΣΤΑΤ.

Еврозоната настоява и за спешна приватизация на държавни активи за 50 млрд. евро, за да бъдат възстановени част от заемите, които страната е взела. Според The Guardian Атина остро се противопоставя на това и коментира, че подобно предложение е дошло сякаш „от друга планета”.

СИРИЗА е разделена надве и е сигурно, че ще има драматични политически събития, прогнозира политикът Никос Бистис.Вече е ясно, че премиерът Алексис Ципрас се съгласява на мерки, които преди яросно е отблъсквал, пише още британското издание. Това може да има сериозни последици в собствената му партия.

Всъщност вече има и проявление – в събота правителството получи подкрепа от опозицията, но не и от 17 депутати от своите редици. 15 депутати от управляващата коалиция, които дадоха мандат на Ципрас за преговори, пък дадоха заявки, че няма да подкрепят самото споразумение.

Управляващите замислят изключване на министрите, които не подкрепиха плановете на Ципрас, както и на депутатите, гласували против или въздържал се. Това обаче вече повдига въпроса за предсрочни парламентарни избори, описвани от анализатори като „катастрофални за Гърция”.

Случващото се в южната ни съседка можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още