IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА е шокирана от исканията на еврозоната

Дори Der Spiegel описва част от мерките като преднамерено унизителни за Гърция, пише Kathimerini

00:17 | 13.07.15 г. 24
СИРИЗА е шокирана от исканията на еврозоната

В Атина расте тревогата, че натискът на кредиторите ще предизвика разделение в управляващата партия СИРИЗА, предава кореспондентът на The Guardian в южната ни съседка. Еврогрупата ще изиска от страната редица законодателни промени, които спешно, в рамките на 3 дни, трябва да бъдат разгледани и одобрени от правителството и парламента. 

Водещи членове на партията определят тези искания като „пълно изнудване”. Коментарите са, че досега имаше подкрепа премиерът Алекси Ципрас да направи каквото е необходимо, за да не излезе страната от еврозоната. В момента обаче се появяват опасенията за възникване и на политическо напрежение, ако бъдат приети всички искания на еврозоната.

Междувременно дори и германското издание Der Spiegel определи мерките за Гърция като „списък на ужасите” и говори за преднамерено унижение на страната, отбелязва Kathimerini. Отрицателни коментари се появиха и в други водещи европейски издания. На първата си страница днешният (13 юли) брой на The Guardian е категоричен: "Европа си отмъщава на Ципрас". Френският Liberation пък пита "На какво си играе Германия?". 

Daily Mail пък е публикувал на първата си страница снимка на германския финансов министър, с думите: "Ще ви направя предложение, което не можете да приемете". 

В Twitter пък ързо набира популярност хаштагът #ThisIsAcoup ("Това е преврат" - бел. ред), чрез който потребителите показват несъгласие със случващото се в Брюксел и натиска, на който е подложен гръцкият премиер Алексис Ципрас. В социалната мрежа се чуват и призиви Ципрас да напусне срещата.  

Припомняме, че чернова на споразумението, която се появи в Брюксел, докато лидерите на еврозоната търсят решение за гръцката криза, предвиждат на първо време Гърция да приеме законодателни промени за повишаване на ДДС и реформа в осигурителната система. Искания има и за промени в съдебната власт и пълната независимост на стастическия огран на Гърция – ΕΛΣΤΑΤ.

Еврозоната настоява и за спешна приватизация на държавни активи за 50 млрд. евро, за да бъдат възстановени част от заемите, които страната е взела. Според The Guardian Атина остро се противопоставя на това и коментира, че подобно предложение е дошло сякаш „от друга планета”.

СИРИЗА е разделена надве и е сигурно, че ще има драматични политически събития, прогнозира политикът Никос Бистис.Вече е ясно, че премиерът Алексис Ципрас се съгласява на мерки, които преди яросно е отблъсквал, пише още британското издание. Това може да има сериозни последици в собствената му партия.

Всъщност вече има и проявление – в събота правителството получи подкрепа от опозицията, но не и от 17 депутати от своите редици. 15 депутати от управляващата коалиция, които дадоха мандат на Ципрас за преговори, пък дадоха заявки, че няма да подкрепят самото споразумение.

Управляващите замислят изключване на министрите, които не подкрепиха плановете на Ципрас, както и на депутатите, гласували против или въздържал се. Това обаче вече повдига въпроса за предсрочни парламентарни избори, описвани от анализатори като „катастрофални за Гърция”.

Случващото се в южната ни съседка можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
http://bg.theglobaleconomy.com/Greece/Nonperforming_loans/ - тук необслужвани кредити към банките. "Парите от заемите на международните кредитори изобщо не достигнаха до гръцкия народ, изтъкна гръцкият премиер Алексис Ципрас пред Европарламента. Тези средства бяха давани на Гърция, за да бъдат спасени чуждите банки в нашата страна. За един европейски проблем е необходимо европейско решение", каза той, цитиран от БГНЕС. Изказването на Ципрас възмути шефа на Европейската народна партия Манфред Вебер. "Господин Ципрас, вас ви аплодират европейските екстремисти. Вие сте заобиколени от неправилни приятели", каза Вебер по адрес на Ципрас. Той добави: "Вие сте лъжец". Гърция: Над 131,55 милиарда долара са необслужваните кредити през 2006г. а държавният дълг е бил 335 милиарда долара. И през 2008г., дългът държавният става 470 милиарда долара, а необслужваните кредити само 13 милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Е ами така е...който се страхува от мечки , не ходи в гората...приемайки още от начало презумпцията за изход от ЕЗ и въвеждането на драхмата , Ципрас би си спестил тия унижения , а и това колебание сега ще струва много повече...на Гърция най вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
И бракът и партньорството са обречени ако опрете до правната уредба===============Точно така - обречени са. Жалко, но се случва. И какво следва след това - разправия на принципа, кой по-силен или търсене решението в съда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
И бракът и партньорството са обречени ако опрете до правната уредба! Има двойки, които описват в брачен договор колко пъти седмично трябва да правят секс, но аз лично не мисля че това са нормално функциониращи връзки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Абе, то хубаво преврат, ама власт се взема, когато имаш идея какво да правиш с нея и когато зад теб, все още, остава някакъв ресурс. Още нещо: Трябва завземащият властта да е в по-изгодна /поне материално/ позиция СЛЕД това.Я ми кажи, ако и да я вземат тази пуста власт, военните в Гърция да не би да не получават заплатите си през БАМ!ките? ДА речем, изкарат танковете. И? По кого да стрелят? После, свършва горивото...Преврат. ГЛУПОСТИ.Трябва, на законово основение, гръцката държава да наложи одрусване активите на прихватизиралите ги БАМ-ки и изнесени зад граница натрупвания от собствената олигархия. Стори ли го, за седмица-две, ще си издължи над половината дълг, Европа ще види, че държавата действа решително, смело и отговорно, и ще оптусне недостигащото при къди по-благоприятни условия.Не"Преврат" се иска тук, ами ДУПЕ! -ДУПЕ, на което да му стиска, а не ***, дето да се е отворил като портите на таверна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 11
dr.5rov
преди 8 години
Единственият варинт да осмириш подобен партньор е да покажеш сила спрямо него, защото ако допуснеш да ти се качи на главата това няма да доведе също до нормален диалог.==========Не знам дали разбираш какво твърдиш. Значи ако някой успее да ни убеди, че ти си се качил на неговата глава, то той има право да приложи сила към тебе ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 14
dr.5rov
преди 8 години
Клубът си е клуб, а партньорство се гради върху правна уредба, дори и в брака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 21 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
За да има нормално работеща общност, трябва да има и страни които искат нормален диалог. Гърците прекъснаха този нормален диалог, като постоянно лъжеха, а в последствие наричаха кредиторите си терористи и т.н.Единственият варинт да осмириш подобен партньор е да покажеш сила спрямо него, защото ако допуснеш да ти се качи на главата това няма да доведе също до нормален диалог. ЕС е замислен като клуб на джентълмени, а не на някакви балкански хитеци, които се опитват с всякакви хитрини да източват джобовете на партньорите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Исландия, не е била задлъжняла държава, че да може да я следва Гърция. Това че в Исландия не спасиха чуждите вложители в местните пирамиди работещи като банки, не означава, че Исландия не можа да си върже без чужда помощ собствените вътрешни финанси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 11
dr.5rov
преди 8 години
Виждам, че доста от нас призовават за разправа с гърция. Да се решават конфликти в една общост чрез на правото на силата е катастрофа за тази общност. Все едно, този проблем сега ще се реши по този начин, чрез правото на силата. И това ще е прецедент. Мога да се обзаложа, че ще се появи желание и други "проблеми" да се решават по този начин. А те ще ни засягат и нас. Ще стане така че в ЕС по-слабият ще го отнася. Има много признаци, че на там вървят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още