IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА е шокирана от исканията на еврозоната

Дори Der Spiegel описва част от мерките като преднамерено унизителни за Гърция, пише Kathimerini

00:17 | 13.07.15 г. 24
СИРИЗА е шокирана от исканията на еврозоната

В Атина расте тревогата, че натискът на кредиторите ще предизвика разделение в управляващата партия СИРИЗА, предава кореспондентът на The Guardian в южната ни съседка. Еврогрупата ще изиска от страната редица законодателни промени, които спешно, в рамките на 3 дни, трябва да бъдат разгледани и одобрени от правителството и парламента. 

Водещи членове на партията определят тези искания като „пълно изнудване”. Коментарите са, че досега имаше подкрепа премиерът Алекси Ципрас да направи каквото е необходимо, за да не излезе страната от еврозоната. В момента обаче се появяват опасенията за възникване и на политическо напрежение, ако бъдат приети всички искания на еврозоната.

Междувременно дори и германското издание Der Spiegel определи мерките за Гърция като „списък на ужасите” и говори за преднамерено унижение на страната, отбелязва Kathimerini. Отрицателни коментари се появиха и в други водещи европейски издания. На първата си страница днешният (13 юли) брой на The Guardian е категоричен: "Европа си отмъщава на Ципрас". Френският Liberation пък пита "На какво си играе Германия?". 

Daily Mail пък е публикувал на първата си страница снимка на германския финансов министър, с думите: "Ще ви направя предложение, което не можете да приемете". 

В Twitter пък ързо набира популярност хаштагът #ThisIsAcoup ("Това е преврат" - бел. ред), чрез който потребителите показват несъгласие със случващото се в Брюксел и натиска, на който е подложен гръцкият премиер Алексис Ципрас. В социалната мрежа се чуват и призиви Ципрас да напусне срещата.  

Припомняме, че чернова на споразумението, която се появи в Брюксел, докато лидерите на еврозоната търсят решение за гръцката криза, предвиждат на първо време Гърция да приеме законодателни промени за повишаване на ДДС и реформа в осигурителната система. Искания има и за промени в съдебната власт и пълната независимост на стастическия огран на Гърция – ΕΛΣΤΑΤ.

Еврозоната настоява и за спешна приватизация на държавни активи за 50 млрд. евро, за да бъдат възстановени част от заемите, които страната е взела. Според The Guardian Атина остро се противопоставя на това и коментира, че подобно предложение е дошло сякаш „от друга планета”.

СИРИЗА е разделена надве и е сигурно, че ще има драматични политически събития, прогнозира политикът Никос Бистис.Вече е ясно, че премиерът Алексис Ципрас се съгласява на мерки, които преди яросно е отблъсквал, пише още британското издание. Това може да има сериозни последици в собствената му партия.

Всъщност вече има и проявление – в събота правителството получи подкрепа от опозицията, но не и от 17 депутати от своите редици. 15 депутати от управляващата коалиция, които дадоха мандат на Ципрас за преговори, пък дадоха заявки, че няма да подкрепят самото споразумение.

Управляващите замислят изключване на министрите, които не подкрепиха плановете на Ципрас, както и на депутатите, гласували против или въздържал се. Това обаче вече повдига въпроса за предсрочни парламентарни избори, описвани от анализатори като „катастрофални за Гърция”.

Случващото се в южната ни съседка можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 6
drakobg
преди 8 години
Време е за поредния военен преврат в Гърция. Follow Iceland! Ice, Ice Baby!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 11Икономическият растеж зависи от крайното търсене а то може да се стимулира с кредитиране и разпределение но не може да бъде безкрайно т.е. става въпрос за криза на системата и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group прекрасно обяснява как е растял БВП и дългът - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ Много държави отдавна са минали таванът и тепърва ще имат проблеми - САЩ и ЕС са с 340% общ дълг Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 15
TomaNeverni
преди 8 години
Що не си изнесеш тъпия *** в Англия или подалече, прекръстиш на off .И там ще ти повярват на всички глупости дето разправяш, нищо че не си бил "потърпевш" реално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Предложението е добро - http://***.dw.de/така-ли-ще-излезем-от-кризата/a-16195702Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Бившият банкер го каза точно ''Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища, за да може съотношението на държавния дълг към БВП първо да се стабилизира, а след това и да намалее'' но не споменава за лихвата и ето данни за разходите за лихва като % от държ.дълг - http://***.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-public-debt.htmlЕто БВП и дефицитите в ЕС - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlДа вземем Италия - 3,52% по 2,154трлн. = 75млрд. а дефицита е 46 млрд. - просто се намалят % на лихвите и няма дефицитНЯМА ДРУГ НАЧИН ОСВЕН ЛИХВИТЕ ДА ПАДНАТ до 0,1% иначе трилионните дългове на Италия ,Франция ,Испания ще гръмнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 36 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Определено най-шоковото изискване е за независимост на статистиката! :) За гърците това е поне толкова тежък проблем, колкото съдебната реформа за България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 15
Ironhorse
преди 8 години
Вземи и *** някъде и си гръмни червения мозък !http://***.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/49335-vklyuchiha-agent-talev-v-hibridnata-voyna-hvali-siriza-i-lyubovta-na-rusiya.htmlВземи и прочети, как СССР буквално са ни ограбвали.Все пак има документи, които недвусмислено доказват, че за да ни държат подчинени СССР ние ограбвал систематично.Допустимо е да не си знаеш историята, но да мечтаеш за поробителя си,това вече само комунист може да направи, защото за него няма род и родина, а има само гъзоблизолизничество. Само така може да оцелее комуниста. Работа за пет пари не вършите, мързели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Гърця пропиля много ценно време - последния влак замина отдавна . Единствено с шок може да се излезе от ситуацията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 40 rate down comment 1
mick
преди 8 години
С 300 милиарда за няколко години всяка страна 10 милионна страна става хубава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 43 rate down comment 1
data
преди 8 години
Шокова терапия !п.п. много ми харесаха исканията за независимост на статистиката :-) от години се говори че 50 % от бвп-то им е надписано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 48
Stone_Kold
преди 8 години
по добро време в историята си от СССР и Живков бг не е имала....на ви европа, само СССР и Брежнев правеха подаръци за бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още