fallback

Рубини: Grexit би бил катастрофа

Най-голямата опасност от евентуално излизане на Гърция от еврозоната би дошла от засилване на връзките на страната с Русия, смята икономистът

16:56 | 19.07.15 г. 11

Известният икономист Нуриел Рубини коментира пред Financial Times, че последствията от евентуално излизане на Гърция от еврозоната биха били „катастрофални” за глобалната икономика.

Рубини, който е бивш съветник на Белия дом, посочва, че ако Гърция напусне еврозоната, страничните ефекти биха били далеч по-мащабни от неизбежните затруднения за гръцката икономика.

„Това няма да се случи, защото последствията биха били твърде ужасни”, казва той.

Гърция постигна трудно споразумение с кредиторите си, за да избегне фалит и напускане на еврозоната.

Рубини, известен с прозвището "Доктор Дуум" заради прогнозите си за краха на жилищния пазар в САЩ и глобалната финансова криза, смята, че най-голямата опасност от излизането на Гърция от еврозоната би дошла от засилването на връзките на страната с Русия. Той обяснява, че това би дало възможност на Русия да възвърне влиянието си на Балканите в момент, в който отношенията й с Украйна вече създадоха опасения сред политиците.

Той казва: „Може да видим разширяване на руското влияние на Балканите отново.”

Рубини, който преподава в Stern School of Business към Нюйоркския университет, допълва, че сред другите рискове от т. нар. Grexit биха били разпадане на еврозоната и повишаване на вероятноста Великобритания да излезе от Европейския съюз. Според него подобна ситуация би повдигнала и въпроси за членството на Гърция в НАТО.

Рубини е уверен, че споразумението ще мине и ще бъде ефективно.

„То включва структурните реформи и инвестициите, необходими за подобрението на потенциала за ръст на Гърция”, отбелязва той.

Анализаторската компания на Рубини Roubini Global Economics от дълго време сочи Гърция за източник на проблеми в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:49 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още