IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции поевтиняха в сряда

Разпродажбите на Wall Street и спадът на цените на суровините се отразиха на настроението на пазарните участници

20:22 | 22.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските акции поевтиняха в сряда

Европейските акции затвориха на червена територия в сряда, след като разочароващите финансови отчети на компаниите отвъд Океана разочароваха инвеститорите, а спадът на цените на суровините се отрази на настроението на пазарните участници, отбелязва CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 записа спад от 0,59% до 400,28 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 изтри 1,5% от стойността си до 6 667,34 пункта. В Германия DAX 30 изгуби 0,72% до 11 520,67 пункта.

Френският бенчмарк САС 40 днес е надолу с 0,47% до 5 082,57 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 се повиши с 0,22% до 11 484,30 пункта.

Новините около Гърция също продължават да вълнуват инвеститорите. По непотвърдена информация Европейската централна банка е увеличила спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки с 900 млн. евро.

Очаква се късно в сряда гръцкият парламент да гласува за втория пакет от реформи. Вотът е важен, тъй като ще подсигури трети спасителен заем за Атина.

Протоколът от последното заседание на Английската централна банка показа, че банкерите единодушно са запазили лихвите. Въпреки това "мнозинството" от централните банкери отчитат опасенията си, че целевата инфлация от 2 на сто е трудно постижима, особено на фона на продължаващите опасения за излизане на Гърция от еврозоната.

Разпродажбите при Apple и Microsoft в САЩ повлякоха технологичния сектор и в Европа. Книжата на производителя на полупроводници ARM поевтиняха с 6,6%, въпреки че британската компания записа годишен ръст на приходите от 15% през второто тримесечие. Apple пък е клиент на АRM.

Книжата на други европейски компании, които правят бизнес с Apple – като тези на Dialog Semiconductor и на германския производител на полупроводници Infineon – се озоваха на дъното на Stoxx 600, след като книжата им поевтиняха с 5,2% и 6,3%, съответно.

Raiffeisen изгуби 0,78% от пазарната си капитализация. Банката може и да не продава поделението си в Полша.

Danske Bank изненада приятно с финансовите си резултати през тримесечието, което изстреля акциите й с 3,2 на сто.

Пазарната капитализация на Easyjet се повиши с 4,9%, след като авиокомпанията обяви оптимистични прогнози за финансовите си резултати.

Британският телеком TalkTalk предупреди за силната конкуренция на пазара на броудбанд, което потопи акциите й с 8,9 на сто.

На световните пазари цените на суровините продължават да падат. Фючърсите върху петрола сорт Брент поевтиняват с 1% до 56,47 долара за барел. Контрактите върху златото губят 1,01% от стойността си до 1 092,40 долара за тройунция.

Още за ситуацията в Гърция разказва Нейра Чехич от Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
IDontCare
преди 8 години
Какъв е шансът Гърция да си плати дълга?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още