IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Роснефт" предлага независими доставчици на газ в проекти като "Турски поток"

Системата на "единствен доставчик" ограничава възможностите за оптимизации, посочва петролният гигант

10:44 | 23.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Роснефт" предлага независими доставчици на газ в проекти като "Турски поток"

Руският петролен концерн „Ростнефт“ предлага участие на независими доставчици на природен газ в проекти като „Силата на Сибир“ или „Турски поток“, за да бъдат оптимизирани разходите за осъществяването им, съобщава руската информационна агенция „Новости“.

Това е записано в концепция на компанията за развитието на газовия пазар в Русия, която е изпратена до енергийното министерство в страната. Източник на агенцията е потвърдил за наличието на този документ.

„Развитието на системата „единствен доставчик“ изключва възможността за оптимизации, като например съвместна работа между участниците в отрасли, включително и възможности за оптимизация на разходите в рамките на максимално капиталоемки експортноориентирани проекти като „Силата на Сибир“, „Турски поток“, е записано в концепцията на петролната компания.

РИА Новости отбелязва, че по-рано ръководителят на „Роснефт“ Игор Сечин поиска достъп до „Силата на Сибир“ с цел доставка на природен газ за руските си клиенти. През юни обаче Алексей Милер заяви, че целта на „Газпром“ е с газпровода да доставя суровина на Китай. Плановете не предвиждат независими доставчици, а компанията смята да разчита на своията ресурсна база.

Бъдещето и на двата цитирани от „Роснефт“ проекта обаче е под съмнение в този момент. Вчера Китай отложи за неопределено време подписването на договора за удължението на  „Силата на Сибир“ към страната.

Същата е съдбата и на „Турски поток “ - Турция все още не вижда икономическа обосновка газопроводът да бъде построен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 8 години
Патоците хептем го закъса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още