fallback

Кредиторите на Гърция са удовлетворени и от втория пакет от реформи

Ципрас получи ключово "за" от бившия си финансов министър Янис Варуфакис в среднощното гласуване в парламента

19:05 | 23.07.15 г. 6

Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд са доволни от втория пакет от реформи, които прие гръцкият парламент рано тази сутрин, пише англоезичното издание на Kathimerini. Промените са били одобрени навреме и по „удовлетворяващ начин“, е коментирал говорител на ЕК.

С приемането на пакета се отваря вратата за старт на преговорите по третата спасителна програма за южната ни съседка, чиято стойност се очаква да бъде около 86 млрд. евро. Очаква се първите разговори "на техническо ниво" да започнат още утре. 

Надеждите на гръцкото правителство са преговорите да приключат до 20 август. На тази дата Атина има да връща 3,6 млрд. евро на ЕЦБ и при липса на споразумение отново ще трябва да се търси начин за финансиране на страната. 

Късно снощи, след няколкочасови дебати, гръцките депутати одобриха предложението на правителството за промени в Гражданско-процесуалния кодекс и за транспонирането на директивата за банките в гръцкото законодателство.

В своята реч от парламентарната трибуна премиерът Алексис Ципрас отбеляза, че има уверението на гръцкия банков съюз, че правилата за обявяване на несъстоятелност, които бяха приети в ГПК, няма да засягат единствено жилище на длъжниците.

Премиерът обаче се върна пространно към преговорите от 12 юли с коментара, че това е изгубена битка, но борбата продължава и ще търси всякакви възможности и съюзници в Европа, за да постигне по-добро споразумение за страната.

На този етап битката вътре в собствената му партия също изглежда овладяна. На втория вот, който можеше да се окаже фатален за кабинета, по-малко депутати от СИРИЗА не подкрепиха предложенията на своя премиер - 36 спрямо 39, и засега правителството запазва мнозинството си.

Ключов в бъдеще може да се окаже гласът „за“, който даде един от бунтарите – бившият финансов министър Янис Варуфакис. Той е един от големите противници на подписването на ново споразумение с кредиторите. 

Във вторник е имало и среща между Ципрас и депутати от СИРИЗА, на която премиерът е посочил, че досега е чул само декларации срещу споразумението, което е постигнал, пишат гръцки медии. „Ако някой смята, че алтернативният ляв план е планът на Шойбле, да заграбим банковите резерви или да плащаме пенсии с IOU, хайде да отидем и да го обясним на гръцкия народ“, е коментирал Ципрас пред своите съмишленици.

Припомняме, че в последните дни в публичното пространство се появиха множество информации за различни сценарии за развитието на Гърция. Най-широко коментиран е планът на германския финансов министър Волфганг Шойбле за временно излизане на Гърция от еврозоната.

Бившият енергиен министър Панайотис Лафазанис пък е предлагал да бъдат взети банковите резерви, с които Гърция да се разплаща, докато смени валутата си, а Янис Варуфакис е предлагал плащане на пенсиите с разписки за дълг IOU. 

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още