IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Гърция са удовлетворени и от втория пакет от реформи

Ципрас получи ключово "за" от бившия си финансов министър Янис Варуфакис в среднощното гласуване в парламента

19:05 | 23.07.15 г. 6
Кредиторите на Гърция са удовлетворени и от втория пакет от реформи

Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд са доволни от втория пакет от реформи, които прие гръцкият парламент рано тази сутрин, пише англоезичното издание на Kathimerini. Промените са били одобрени навреме и по „удовлетворяващ начин“, е коментирал говорител на ЕК.

С приемането на пакета се отваря вратата за старт на преговорите по третата спасителна програма за южната ни съседка, чиято стойност се очаква да бъде около 86 млрд. евро. Очаква се първите разговори "на техническо ниво" да започнат още утре. 

Надеждите на гръцкото правителство са преговорите да приключат до 20 август. На тази дата Атина има да връща 3,6 млрд. евро на ЕЦБ и при липса на споразумение отново ще трябва да се търси начин за финансиране на страната. 

Късно снощи, след няколкочасови дебати, гръцките депутати одобриха предложението на правителството за промени в Гражданско-процесуалния кодекс и за транспонирането на директивата за банките в гръцкото законодателство.

В своята реч от парламентарната трибуна премиерът Алексис Ципрас отбеляза, че има уверението на гръцкия банков съюз, че правилата за обявяване на несъстоятелност, които бяха приети в ГПК, няма да засягат единствено жилище на длъжниците.

Премиерът обаче се върна пространно към преговорите от 12 юли с коментара, че това е изгубена битка, но борбата продължава и ще търси всякакви възможности и съюзници в Европа, за да постигне по-добро споразумение за страната.

На този етап битката вътре в собствената му партия също изглежда овладяна. На втория вот, който можеше да се окаже фатален за кабинета, по-малко депутати от СИРИЗА не подкрепиха предложенията на своя премиер - 36 спрямо 39, и засега правителството запазва мнозинството си.

Ключов в бъдеще може да се окаже гласът „за“, който даде един от бунтарите – бившият финансов министър Янис Варуфакис. Той е един от големите противници на подписването на ново споразумение с кредиторите. 

Във вторник е имало и среща между Ципрас и депутати от СИРИЗА, на която премиерът е посочил, че досега е чул само декларации срещу споразумението, което е постигнал, пишат гръцки медии. „Ако някой смята, че алтернативният ляв план е планът на Шойбле, да заграбим банковите резерви или да плащаме пенсии с IOU, хайде да отидем и да го обясним на гръцкия народ“, е коментирал Ципрас пред своите съмишленици.

Припомняме, че в последните дни в публичното пространство се появиха множество информации за различни сценарии за развитието на Гърция. Най-широко коментиран е планът на германския финансов министър Волфганг Шойбле за временно излизане на Гърция от еврозоната.

Бившият енергиен министър Панайотис Лафазанис пък е предлагал да бъдат взети банковите резерви, с които Гърция да се разплаща, докато смени валутата си, а Янис Варуфакис е предлагал плащане на пенсиите с разписки за дълг IOU. 

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
supertrader
преди 8 години
В момента в който пирамидата на тия се срути и на такива като Путин ще им спихнат камбите..няма да има пари за разюзданите държави..развиващи се. Те го хранят и от тях захлебва с инвестиционен интерес към руския мир, ако тези маймуни изчезнат една стотинка няма да избяга от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Няма друг ефективен начин да се забранят офшуорките освен всички да станат офшуорки. *** не магат да бъдат интегрирани, но може всички да станем *** и няма да има нужда от интеграции.Утре тръгвай да береш желязо по добре отколкото да пишеш глупости - как света ще се оправи с нов данък и забрана на престъпниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"Кредиторите на Гърция са удовлетворени ..."Има някакъв сексуален нюанс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Много хора знаят ,че е криза като цяло но колко знаят какво може и трябва да се направи(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се от забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoЛихвата е доход а доходите в нормалните държави се облагат с данък в държавата от която идва дохода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Как централните банки причиняват неравенство в доходите - http://ekipbg/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''Още факти - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес.Средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността.До 30 нека 50 пъти бива но 277 е много особено при банкстерите и т.н. финан.спекуланти които взимат милиони но накрая ги спасяваха с трилиони на данъкоплатците и пак продължават да си раздават милиони ?! Нещата се решава лесно с таван на заплатите и печалбите както Англия едно време е имала 100% данък и в Швейцария наскоро правиха референдум за таван на заплатите и за фирмите е по-особено но ще стимулира реалната икономика(индустриалният капитализъм) да инвестира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
Godo
преди 8 години
Австралийската собственичка на огромна минна империя Джина Райхарт заяви, че сънародниците й трябва да се примирят с орязването на заплатите си, тъй като африканските работници ще се радват да припечелят и само два долара на ден. Тя също така инструктира бедните да спрат да завиждат на богатите и да положат повече усилия, защото са "мързеливи работници, които прекалено много пият и се забавляват". Нейният призив "излезте от кръчмата и вървете да правите милиарди". Може сънародниците й, да я пратят в Африка да развива тези страни там. Защото ако бяха слушали такива приказки и се примирявали с глупостта на капиталистическата върхушка, тогава Австралия щеше да е с африкански бит култура и пътища.. Та се сетих, не е ли изнесена борбата срещу работниците извън границите на развитите държави, и това което прави Пентагонът, е капиталистическо насилие срещу работническата класа. А си представете, как в Австралия и САЩ ще купят айфон, къща, кока кола и биг-мак, с два долара заплащане. При такава дефлация, как милиардерите ще изплатят дълговете си. То и обикновените граждани и държави, как ще изплатят дългът си. И кой ще остане милиардер?? това са числа, 200 или 2, заплатата определя потреблението - следователно и печалбата и цените. Но Австралия е повече от Африка, като образованост, изобщо като развитие - включително индустриално и икономически. ТОГАВА КОЙ Е ПРАВ??? НЕ И ПСИХОДЯСНОТО. 684 евро е минималната заплата в Гърция, при БВП на работещ грък от 50 000 евро.425 евро е минималната заплата в Турция, при БВП на работещ от 24 000 евро.390 евро е минималната заплата в Естония, при БВП на работещ от 31 390 евро.250 долара е минималната заплата в Китай, при БВП на работещ от 13 000 долара. 360 лева е минималната заплата в България, при БВП на работещ от 28 000 лева. Мартин Лутър Кинг, е искал през 1963г., минималното заплащане да е 2 долара на час. Тогава БВП на зает е било някъде към 5 000 долара, годишно. Обикновено се работи 2 000 часа годишно. Нека минималната заплата да е 40% от БВП на работещ, да е, пък да гледаме. Днес се питаме, защо богатите стават повече и по-богати, а имало криза?? ЗАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВАТА ВЗИМАТ ЗАЕМИ, КОЙТО БЕДНИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ, НО ВСИЧКИ СЪЗДАДЕНИ ПАРИ - ОТИВАТ В КАПИТАЛИСТИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още