IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Гърция прие втория пакет реформи

С това се отваря възможността за започване на преговори с кредиторите

07:22 | 23.07.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър Евклидис Цакалотос по време на дебатите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър Евклидис Цакалотос по време на дебатите. Снимка: Ройтерс

След няколкочасови дискусии парламентът на Гърция прие в ранните часове на четвъртък законите от втория пакет реформи, нужни за получаването на огромната международна финансова помощ за съсипаната икономика на страната, предаде AFP.

Текстовете включват реформи в гражданското правосъдие, схема за защита на банковите депозити и мерки за укрепване ликвидността на банките. Те бяха подкрепени от над 200 депутати с ясно мнозинство.

Гласуването се считаше като ключов тест за властта на премиера Алексис Ципрас, след като той изживя сериозен бунт сред депутатите от своята лява пария Сириза при гласуването по първата група тежки реформи, поискани от международните кредитори на Атина седмица по-рано.

Одобрението на втория и последен пакет от реформи бе предварително условие за започване на преговори с кредиторите от страна на Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС за нова програма за помощ за застрашената от фалит страна.

Според финансовия министър Евклидис Цакалотос правителството може да започне преговори с кредиторите в петък. Споразумението трябва да бъде готово не по-късно от 20 август, заяви той в парламента. Дотогава Гърция ще трябва да изплати близо 3,2 милиарда евро към Европейската централна банка (ЕЦБ).

Както съобщава бюрото към парламента, в четвъртък сутринта 63 парламентаристи са гласували срещу пакета от реформи. Имало е 5 въздържали се, двама депутати са отсъствали. 

До последния момент Ципрас се бореше да възпре потенциалните отцепници от лявото крило на Сириза. Според медийни спекулации от лагера на правителството се очакваше да има 36 отцепници от 162 депутати. При гласуването на промените в данъчната и пенсионната система преди седмица те бяха 39.

По време на дебата преди вота Ципрас защити своите отстъпки към международните кредитори. „Реформите са необходима цена за Гърция, за да остане страната финансово жива, след като обсъжданията с кредиторите бяха почти прекратени“, заяви 40-годишният ръководител на правителството пред депутатите в Атина.

"Няма съмнение, че процесът, който ние следваме днес, (...) не е един нормален процес", каза Ципрас. „Основното нещо е, че (...) стигнахме до тежък компромис, въз основа на който сме се събрали днес, за да приемем закони във времена на извънредно положение".

 Самият Ципрас беше категоричен от парламентарната трибуна тази вечер, че не смята да подава оставка доброволно и „да напуска крепостта”.

С втората част от сега одобрения пакет с реформи - новият закон за банковото дело, депозитите до 100 000 евро ще бъдат гарантирани. При по-високи депозити титулярите на сметките, подобно на акционерите, ще поемат част от тежестта при реорганизацията на банки в затруднено положение.

Преди началото на дебата по пакета от реформи в сряда около 10 000 души демонстрираха пред парламента срещу мерките, които предвиждат банкова и съдебна реформа. Няколко младежи са хвърляли коктейли "Молотов" по полицаите. Въпреки това няма информация за наранявания или арести.

Развитието на дълговата криза в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 16 rate down comment 0
vgs
преди 8 години
Гърция приема всичко, което води до "свежи" (и още) пари. Изпълнението не е проблем, защото няма да се прави. Така е било и предишните пъти, само че се правеше "по-меко" и дипломатично от предишните гръцки управляващи. Сегашните революционизира подхода. Всичките те обаче си приличат по това, че нямат намерение да връщат заетите средства.Тези, които дават пък се надяват всеки път, че ще "хванат здраво" Гърция, като я вкарат в "спиралата на реформите" (разбирай приватизация и продажба на активи), вместо само голи обещания за "реформи" (ефимизъм).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Прав си за това ,че вложителите без да ги пита никой станаха инвеститори и се видя какво стана в Кипър Но трябва да се разказва подробно как стоят нещата и съм дал фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685През 1999год. се премахна окончателно закона ''Глас-Стигъл'' от 1933год. и се знае какво стана ''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ ,и с това не се изчерпват престъпленията срещу човечеството на САЩ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 2
крас
преди 8 години
В миналото имаше банки, които извършваха ВЛОГОНАБИРАНЕ.Събраните средства бяха с ниска лихва, но с висока сигурност.Зад тези влогове стоеше ДЪРЖАВАТА С АКТИВИТЕ СИ!!Къде си сега тези банки? Няма такива!Сега всички банки са ИНВЕСТИЦИОННИ, а вложителите без да осъзнават се превърнаха в ИНВЕСТИТОРИ! Риска тук е огромен и зависи от инвестиционната политика на банката.В повечето случаи собствениците на тези ИНВЕСТИЦИОННИ БАНКИ влагаха парите в безумни високорискови проекти изпълнявани от техни фирми.То не бяха СТРОИТЕЛНИ БАЛОНИ, то не бяха ВЕИ -та то не беше чудо!Тези ИНВЕСТИЦИОННИ БАНКИ се превърнаха във финансови пирамиди в които отношението на собствения към привлечения капитал стигна до отношение 1:50 !!ОТГОВОРНОСТТА за управлението на привлечения капитал - НИКАКВА!КАКВО ПО ДОБРО РЕШЕНИЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ ДА ИЗТОЧАТ БАНКАТА СИ. И те го правеха. ЗАЩО ДА НЕ ГО ПРАВЯТ КАТО ДЪРЖАВАТА ИМ ПОКРИВА С ДЪРЖАВНОГАРАНТИРАНИ ЗАЕМИ ГРАБЕЖА?!Така бе в България така е и в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Малко по-сложно и трябва да се обяснява защото банкирането с частичен резерв е вид Понци схема защото се крепи на вярата ,че 20% няма да си изтеглят патите У нас 11млрд.лв. са книжните пари с влоговете са 70млрд. от които незнам колко са в чужда валута и т.н. макар ,че имаме 30% ликвидност ще стане страшно ако 20% от хората решат да си изтеглят парите по влоговете Иначе - ''ELA е скрит държавен дълг за Гърция, смята икономическият журналист Кузман Илиев'' - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/gospodstvoto-na-ecb-ili-zashto-vegetira-modelyt-gyrciia-198917/Нещата са сложни но аз се занимавам с глобалните проблеми и най-важното е ,че за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/Тоест трябва нова финан.система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 3
крас
преди 8 години
СТАВАЩОТО Е ЕВТИН ПОПУЛИЗЪМКой и с какво ще гарантира депозити до 100 хил.? при положение, че банките им са БАНКРУТИРАЛИ, а държавата им няма пари за пенсии?!ЦЕЛТА е да се успокоят влжителите, защото ако те излезат на улицата АРЖЕНТИНСКИЯТ СЦЕНАРИЙ не им мърда. По втория спасителен пакет гръцките банки източиха 50 млрд. ? , а сега се готвят да направят това с нови 25 млрд. ? които очакват да получат от ЕЦБ. Странното е , че тези банкови заеми се разписват не като техен , а като ДЪРЖАВЕН дълг ?!ЦИПРАС е представител на тези ГРЪЦКИ ЧАСТНИ БАНКИ.ДЪРЖАВАТА ИМ СЕ ПРЕВРЪЩА В ГАРАНТ НА ЗАЕМИТЕ ДАДЕНИ НА ТЕЗИ ЧАСТНИ БАНКИ !!! На това му казват особен залог и той ще е с държавни активи!По този начин с теглене на ДЪРЖАВЕН ЗАЕМ се покриваше грабежа на депозитите на източената от собствениците им КТБ. ГЪРЦИТЕ ПОВТАРЯТ НАШИЯ СЦЕНАРИЙ - един краде , друг плаща.Ще работи ли сценария с КТБ в Гърция?Ще видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Нещата са прости за тези които разбират от икономика Гърция има около 80 млрд. приходи във бюджета и 50% сенчеста икономика тоест около 20млрд. не влизат в бюджета плюс около 10млрд. от офшорките и като се спрат кражбите през разходите на бюджета може да имат и 10% бюдж.излишък ? Много хора знаят ,че е криза но по-важното е какво може и трябва да се направи(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се от забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazino
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 9
tonino
преди 8 години
Какво да изпълнят ?Едно време Бил Гейтс "продаде" на IBM операционна система без всъщност да има такава и без ясната идея откъде изобщо ще я намери...,.:)))))Въпросът за изпълнението на каквото и да било не стои на дневен ред......Много по-важно е да започнат преговори,че датата 20/08 наближава,а обещанията.......После ще мислят как ще ги изпълняват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Още не съм прочел за намаляване на пенсиите и администрацията . Не стана въпрос и за приватизация на структурни сектори като електроразпределение . Общо взето ала бала обещания за да се вземат пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 1
julian12
преди 8 години
Ние ще им помагаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 0
Tobywolf
преди 8 години
Те хубаво приемат, ама как ще гоизпълнят?Например сегашния анализ на "останалите" в банките около 130 млрд. Евро депозити показва, че останалите такива в 85% от случаите са под 100 000, т. е.подлежат на гарантиране и защита. А в сметките на банките за тази цел са останали 3.5 - 4 млрд.Не виждам как банките ще могат да заработят нормално и без ограничения, кулата просто е картонена, а и три реда от картите най-отдолу са махнати....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още