fallback

Медведев запазва оптимизма си за "Турски поток"

Засега развитието на проекта обаче изглежда невъзможно, защото Анкара не вижда смисъл в реализацията му

10:41 | 24.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки всички опасения от последните дни за края на „Турски поток” премиерът на Русия Дмитрий Медведев още не е загубил своя оптимизъм за реализацията на проекта, пише руската информационна агенция „Новости”.

Той коментира, че очаква подписването на споразумение между Турция и Русия за изграждането на газопровода. Плановете предвиждат полагане на тръби по дъното на Черно море, които ще излязат на турския бряг.

В пълния си обем газопроводът ще бъде с четири тръби – една за турските клиенти на „Газпром”, а останалите три – за европейските. Тръбите за Европа трябва да преминат през турската територия до газов хъб с гръцката граница.

Преди дни енергийният министър на Турция Танер Йълдъз коментира, че Москва разглежда страната му само като транзитно трасе и това не се харесва от Анкара.

„Този проект („Турски поток” – бел. ред) е безусловна алтернатива на „Южен поток” и при това положение ние гледаме с оптимизъм на този проект”, казва обаче Медведев.

Междувременно началото на строителството на проекта беше отлагано на няколко пъти, а в началото на месеца „Газпром” прекрати договора си с италианската Saipem, която трябва да положи тръбите по дъното на Черно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още