IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отпуска 2,4 млрд. евро за граничен контрол и приемането на бежанци

България ще получи над 72,75 млн. евро по схемата

10:20 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сирийски бежанци напускат временен лагер за настаняване в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сирийски бежанци напускат временен лагер за настаняване в Берлин. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) отпуска 2,4 млрд. евро на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) за граничен контрол и приемането на бежанци, съобщава онлайн изданието euobserver.com.

Средствата са за периода 2014-2020 г. и ще бъдат разпределени сред 19 държави за 23 национални програми, които Комисията одобри през последните седмици, отбелязва медията.

България ще получи над 72,75 млн. евро, става ясно от съобщение на пресцентъра на ЕК. Най-високата сума е предвидена за Италия – над 558,2 млн. евро. Над 521,8 млн. евро са предназначени за Испания, а над 474 млн. евро – за Гърция. 

Швеция – една от страните, които приемат най-много бежанци и нелегални мигранти от Близкия Изток и Африка, получава над 154 млн. евро.

Парите, които ЕК отпуска, са част от 7-те млрд. евро, предвидени за Интеграционния фонд за убежището и миграцията и Фонда за вътрешна сигурност за периода 2014-2020 г. Средствата са предназначени за граничен контрол, обработка на молбите за убежище, както и борба с трансграничната престъпност.

Още 13 програми, свързани с миграцията, ЕК ще одобри до края на годината, посочва се още в съобщението на институцията.

Според данни на Организацията на обединените нации (ООН) 224 хил. бежанци и нелегални мигранти са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на годината, което е над 8 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

През март ЕК предложи план за контрол на миграцията, но разпределението на 40 хил. души сред държавите членки на квотен принцип беше отхвърлено от няколко от страните от съюза. ЕС накрая прие, че ще бъдат разпределени 32 хил. души на квотен принцип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още