IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Коза Ностра откри бизнеса с имигрантите

Италианските престъпни групировки печелят от центровете за настаняване на бежанци

18:26 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

И преди италианската организирана престъпност демонстрираше находчивост в намирането на всякакви ниши за своя бизнес – от трафика на наркотици и проституцията до фалшификати и рекет.

Но сега те намериха нов източник за незаконно забогатяване – кризата с мигрантите, която буквално стовари хиляди бежанци на италианските брегове.

Настаняването и осигуряването на храна на мигрантите може да струва на италианските власти 800 млн. евро годишно, защото те предлагат на частни лица, компании и неправителствени организации до 35 евро на ден за настаняването на всеки бежанец. Това включва джобни по 2,50 евро, които домакините трябва да дават директно на всеки имигрант, пише в свой анализ Financial Times. 

Именно тези пари се оказаха неустоими за мафията, твърдят италиански прокурори и мониторингови организации, които твърдят, че криминалните групировки са успели да придобият договори за управление на бежански приемни и лагери в редица нашумели случаи.

„Това е много широкоразпространен проблем. Да приемаш мигранти се превърна в голям бизнес“, казва Габриела Страмачони, която отговаря за социалната политика в антимафиотската организация Libera. „Ние смятаме, че са засегнати редица центрове, в много градове“, добавя тя. 

В разпространен от полицията подслушан телефонен разговор още от миналата година Салваторе Бузи, социален активист и левичар, който е лежал в затвора за убийство през 80-те години, заявява: „Имате ли си представа колко печеля от мигрантите? Наркотиците не ми носят толкова голяма печалба“. Бузи, който бе арестуван, отрича да е правил незаконни неща.

Преди няколко седмици станахме свидетели на друга тъмна страна в тази криза, след като над 40 души намериха смъртта си, след като корабчето им потъна на 30 мили от северния африкански бряг. Но онези, които все пак имат късмета да лодките им да не потънат и да стигнат до италианските брегове, за изправени пред сериозни препятствия, преди да могат да започнат нов живот в Европа. Криминалната намеса в тяхното настаняване само увеличава проблемите, защото може да доведе до орязване на получаваните от тях услуги.

Освен това то дава храна на дейността на редица антиимигрантски групи, които се стремят да блокират каквато и да е подкрепа за новопристигащите. „Ние трябва да спрем пристигащите и да блокираме договорите“, заяви наскоро в профила си във Facebook Матео Салвани, лидер на антиимигрантската организация Northern League.

Според италианските власти престъпната групировка, която доминира бизнеса с настаняването на бежанците, е базираната в Рим Mafia Capitale, която превърна корупцията на публично ниво в свой основен източник на приходи. Традиционните мафиотски групи, като сицилианската Cosa Nostra, и ‘Ndrangheta от Калабрия, или Camorra от Неапол, също се свързват с имигрантския бизнес.


Римската криминална организация бе разкрита от италианската прокуратура миналия декември. Нейните лидери са имали за съучастници местни политици и правителствени служители, с които са уреждали миграционните центрове да бъдат управлявани от „кооперативни“ или благотворителни организации, които обслужват интересите им. Твърди се, че и Бузи е свързан с тези групи.

Бившият главен прокурор на Катания (Сицилия), която е първата италианска дестинация за много мигранти, Джовани Салви твърди, че организираната престъпност е посегнала към този бизнес, защото огромният поток от пристигащи (170 000 през миналата година и още толкова очаквани през тази) принуждава властите отчаяно да търсят домове за настаняването им, често без да упражняват сериозен надзор.

Но Салви, който през юли стана главен прокурор на Рим, твърди, че „новото, шокирало италианските политици и общественото мнение, е фактът, че някои неправителствени организации участват в експлоатацията“.

„Тази мрежа просто се оказа нов начин за правене на пари“, добавя той.

Проблемът бе засегнат и от Игнасио Марино, кмет на Рим. Преди няколко седмици той заяви, че „ние искаме да възстановим правото и прозрачността. Но през миналите години корумпирани политици и официални лица често печелиха от имигрантската драма. Вместо да служат на бедните, те се обслужиха от тях“, каза той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още