IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целесъобразността на Турски поток на гръцка територия бе потвърдена

Русия планира да обсъди през август с Европейската комисия реализацията на проекта Северен поток-2

19:02 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Целесъобразността на Турски поток на гръцка територия бе потвърдена

Гърция и Русия потвърдиха целесъобразността от изграждането на нова газопроводна инфраструктура на гръцка територия, предназначена за пренос на руски газ до европейските потребители. Това потвърдиха днес в телефонен разговор на министрите на енергетиката на двете страни Александър Новак и Панос Скурлетис, съобщава руското енергийно ведомство, цитирано от ТАСС.

Обсъден е бил ходът на изпълнението на подписания по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург (на 18 и 19 юни) меморандум за сътрудничество за изграждането и експлоатацията на газопровод на територията на Гърция, както и план-графикът за реализиране на проекта за изграждане на газопровод на гръцка територия от Турция до границата с Македония. 

Министрите се споразумяха интензивният диалог да продължи, включително във формата на специално създадената руско-гръцка работна група по въпросите на енергетиката.

Първият заместник-министър на енергетиката Алексей Текслер подписа заповед за подготовка на документация за планиране на територии за разполагане на морския участък от газопровода Южен поток, наричан сега Турски поток на територията на Русия, се казва в материали на министерството.

Видът на проекта в град Анапа е четири линии подземен магистрален газопровод с диаметър 812,8 милиметра и дължина на трасето на газопровода на територията на Русия 2,6 километра.

Преди това медиите съобщиха, че Газпром е наредил на подизпълнителите на Южния газов коридор, който служи за подаване на газ по черноморската магистрала, да приключат започнатите вече дейности, но да не започват работа на нови обекти. Газовият гигант отмени нови търгове за Южния коридор за 55,5 млрд. рубли и развали договора с наетата за изграждането на първата линия от морския участък италианска компания Saipem.

Тогава South Stream Transport посочи, че започва преговори с потенциални подизпълнители за полагане на първата тръба на Турски поток.

Морският участък от Турски поток ще се състои от три линии, всяка с мощност 15,75 милиарда кубични метра газ. Газопроводът ще премине през 660 километра от стария коридор на Южен поток и 250 километра от нов коридор към европейската част на Турция. Очаква се доставките по първата линия изцяло да бъдат предназначени за удовлетворяване на нарастващите потребности на турския пазар.

Руското министерство на енергетиката планира да обсъди през август с Европейската комисия реализацията на проекта Северен поток-2, заяви в интервю за Ройтерс руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски. Той поясни, че по-специално ще бъде обсъдена възможността като алтернативен вариант да бъде доставян руски газ за Южна Европа по Северен поток-2.

Яновски отбеляза, че скоро ще бъдат възобновени и руско-турските преговори по Турски поток.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още