IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allseas: Договорът ни за "Южен поток" продължава да действа

Швейцарската компания засега не знае дали този договор ще може да се използва за изграждането на газопровода "Турски поток"

16:48 | 05.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Allseas: Договорът ни за "Южен поток" продължава да действа

Договорът на швейцарската компания Allseas с дъщерната компания на руския газов гигант Газпром - South Stream Transport B.V., за изграждане на втора линия на газопровода "Южнен поток" не е прекратен и продължава да действа. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на от пресслужбата на Allseas.

Швейцарската компания засега не знае дали този договор ще може да се използва за изграждането на газопровода "Турски поток".

„Договорът за "Южен поток" не е прекратен, но не знаем дали ще може да бъде продължен в бъдеще. Не знаем дали ще можем да участваме в Турски поток“, посочиха от компанията. 

През миналата година South Stream Transport сключи договори за изграждане на втора тръба от морския участък на Южен поток с швейцарската компания - за дълбоководните трасета - и с италианската Saipem за осигуряване на строителните дейности.

Според договора Allseas трябваше да положи по морското дъно близо 900 километра тръбопровод.

На 9 юли South Stream Transport информира Saipem, че разваля договора за строителството на първа линия на морския участък от "Южен поток".

През декември миналата година Газпром и турската компания Botas подписаха меморандум за разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия до Турция през Черно море с мощност 63 милиарда кубически метра годишно, от които 50 милиарда кубически метра ще се доставят на новия газов разпределителен център на турско-гръцката граница.

Турски поток ще бъде алтернатива на проекта Южен поток, който Русия реши да прекрати през декември миналата година. Трасето на Турски поток по дъното на Черно море в по-голямата си част ще съвпада със съгласуваното по-рано трасе на Южен поток.  

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още